Arduino Polska Forum
Funkcja "millis" - kłopot ze zrozumieniem - Wersja do druku

+- Arduino Polska Forum (https://forum.arduinopolska.pl)
+-- Dział: Korzystanie z Arduino (https://forum.arduinopolska.pl/dzial-korzystanie-z-arduino)
+--- Dział: Piaskownica (https://forum.arduinopolska.pl/dzial-piaskownica)
+--- Wątek: Funkcja "millis" - kłopot ze zrozumieniem (/watek-funkcja-millis-k%C5%82opot-ze-zrozumieniem)



Funkcja "millis" - kłopot ze zrozumieniem - sp9svn - 09-02-2019

Witam
proszę o pomoc w zrozumieniu działania funkcji "millis" .
Założyłem sobie do wykonania proste (tak myślałem na starcie) zadanie:
- trzy wyjścia
- jedno wejście
- po podaniu na wejście "H", wystaw kolejno "H" na wyjścia.
Na pierwsze wyjście po 2s i każde następne po kolejnej sekundzie.
Nie chciałem tego robić z wykorzystaniem "delay"  lecz za pomocą "millis".
Efekt mojej twórczości powoduje po podaniu "H" na wejście wystawianie natychmiastowe wystawienie "H" na wszystkich wyjściach.  
Proszę o podpowiedź gdzie popełniam błąd Smile
Kod:
#define L1 2  //blue
#define L2 3  //green
#define L3 4  //red
#define start 8 //sw1

int stateL1 = LOW;
int stateL2 = LOW;
int stateL3 = LOW;

const unsigned long period2 = 2000;
const unsigned long period3 = 3000;
//const unsigned long period4 = 4000;

unsigned long startMillis;
unsigned long current2Millis;
unsigned long current3Millis;
//unsigned long current4Millis;
void setup()
{
  //Serial.begin(9600);
  pinMode(L1, OUTPUT);
  pinMode(L2, OUTPUT);
  pinMode(L3, OUTPUT);
  pinMode(start, INPUT);
  startMillis = millis();  
}

void loop()
{
  if (digitalRead(start) == HIGH) 
  {
    digitalWrite(L1,!digitalRead(L1));
    current2Millis = startMillis; //przepisanie startMillis do current2Millis
         
    if(current2Millis + period2 >=  startMillis)
    {
      digitalWrite(L2,!digitalRead(L2));
      current3Millis = startMillis;   
    }
    
      if(current3Millis + period3 >= startMillis)
      {
        digitalWrite(L3,!digitalRead(L3));
      }
  }
}



RE: Funkcja "millis" - kłopot ze zrozumieniem - kaczakat - 10-02-2019

Masz przykład z blinkWithOutDelay, wykorzystaj dokładnie tę konstrukcję do zliczania sekund. Po prostu zamiast zmieniać stan led to w to miejsce wstawiasz zmienną globalną uint8_t sekundy i robisz jej ++. Może być oczywiście większa zmienna. Jak już masz w zmiennej sekundy zmieniające się na wartości 1,2,3,4.... to zwykłym if i porównaniem sterujesz całym programem. Program jest oczywiście napisany dobrze, gdy loop wykona się tysiące razy w ciągu każdej sekundy, więc w osobnej zmiennej należy trzymać zmienną, która informuje, że jest właśnie NOWA sekunda, tak by kod dla np. sukundy==3 wykonał się tylko raz. Np. jeśli co 3 sekundy chcesz zmienić stan led to kod:

Kod:
/*
 Blink without Delay

 Turns on and off a light emitting diode (LED) connected to a digital pin,
 without using the delay() function. This means that other code can run at the
 same time without being interrupted by the LED code.

 The circuit:
 - Use the onboard LED.
 - Note: Most Arduinos have an on-board LED you can control. On the UNO, MEGA
   and ZERO it is attached to digital pin 13, on MKR1000 on pin 6. LED_BUILTIN
   is set to the correct LED pin independent of which board is used.
   If you want to know what pin the on-board LED is connected to on your
   Arduino model, check the Technical Specs of your board at:
   https://www.arduino.cc/en/Main/Products

 created 2005
 by David A. Mellis
 modified 8 Feb 2010
 by Paul Stoffregen
 modified 11 Nov 2013
 by Scott Fitzgerald
 modified 9 Jan 2017
 by Arturo Guadalupi

 This example code is in the public domain.

 http://www.arduino.cc/en/Tutorial/BlinkWithoutDelay
*/

// constants won't change. Used here to set a pin number:
const int ledPin =  LED_BUILTIN;// the number of the LED pin
uint16_t sekundy;
bool flaga1s;
// Variables will change:
int ledState = LOW;             // ledState used to set the LED

// Generally, you should use "unsigned long" for variables that hold time
// The value will quickly become too large for an int to store
unsigned long previousMillis = 0;        // will store last time LED was updated

// constants won't change:
const long interval = 1000;           // interval at which to blink (milliseconds)

void setup() {
 // set the digital pin as output:
 pinMode(ledPin, OUTPUT);
}

void loop() {
 // here is where you'd put code that needs to be running all the time.

 // check to see if it's time to blink the LED; that is, if the difference
 // between the current time and last time you blinked the LED is bigger than
 // the interval at which you want to blink the LED.
 unsigned long currentMillis = millis();

 if ((uint32_t)(currentMillis - previousMillis) >= interval) {
   // save the last time you blinked the LED
   flaga1s=1;
   sekundy++;
   previousMillis = currentMillis;

 }

if(flaga1s&&(sekundy%3==0) digitalWrite(ledPin,! digitalRead(ledPin); //jak jest to "nowa sekunda" i reszta z dzielenia sekund/3==0 to zmien stan led na przeciwny


 
 flaga1s=0;
 
}



RE: Funkcja "millis" - kłopot ze zrozumieniem - sp9svn - 13-02-2019

Witam kaczakat, witam wszystkich
Kaczakat - bardzo dziękuję za pomoc i natchnienie - rozwiązałem swój problem, chwilę to zajęło.
Do rozwiązania doszedłem trochę inną ścieżką ale, podkreślę raz jeszcze; z Twoją pomocą.
Dołożyłem jeszcze blok odpowiedzialny za wyłączanie, oraz zmieniłem kolejność działania:
Kod:
const int L1 = 2;//blue
const int L2 = 3;//green
const int L3 = 4;//red
#define start 8 //sw1

int stateL1 = LOW;
int stateL2 = LOW;
int stateL3 = LOW;

int czyH = 0;
int czyL = 0;

const unsigned long t1 = 2000;
const unsigned long t2 = 4000;
const unsigned long t3 = 6000;

unsigned long czasHigh = 0;
unsigned long czasLow = 0;
unsigned long czasL3 = 0;

void setup()
{
 //Serial.begin(9600);
 pinMode(L1, OUTPUT);
 pinMode(L2, OUTPUT);
 pinMode(L3, OUTPUT);
 pinMode(start, INPUT);
}

void loop()

{
//check start
 if((digitalRead(start)==LOW)&&(czyH==0))
 {
  return;
 }
 unsigned long currentMillis = millis();  
//go start  
 if((digitalRead (start) == HIGH) && (czyL==0))
   {
   czyH=1;  
 
   if (czasHigh == 0)
     {
     czasLow = 0;
     czasHigh = currentMillis;
     }
             
   if (currentMillis - czasHigh >= t1)
     {
     digitalWrite(L1,HIGH);
     digitalWrite(L2,HIGH);
     }

   if (currentMillis - czasHigh >= t3)
     {
     digitalWrite(L3,HIGH);
     }
 }
//end
 if((digitalRead (start) == LOW)||(czyL==1))
   {
   delay(5);
   if((digitalRead(start) == HIGH) && (czyL==0))
     {
     return;
     }
     
     czyL = 1;
     czasHigh = 0;
 
     if (czasLow == 0)
     {
     czasLow = currentMillis;
     }
             
     if (currentMillis - czasLow >= t1)
     {
     digitalWrite(L1,LOW);
     digitalWrite(L3,LOW);
     //czyL=0;
     }
     if (currentMillis - czasLow >= t3)
     {
     digitalWrite(L2,LOW);
     czyL=0;
     }
 }  
}


Płenta:
- wiem że mogę na Was liczyć
- "szpej" działa
- pora teraz na "wygłaskanie"

Pzdr
Grzegorz 
sp9svn