• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino + silnik krokowy 28BYJ-48 pytania do szkicu
#11
Smile

jestem na #3 lekcji
obawiam się jednak że nie zwrócę uwagi na to co jest dla mnie istotne no ale jeszcze się nie poddaje Smile
 
Odpowiedź
#12
Na razie patrzysz na obraz z 2000 puzzli mając tylko kilka w łapce. Nie wiem czego oczekujesz. By zobaczyć pełny obraz nawet ten kurs może nie wystarczy, ale trochę puzzli przybędzie. To trochę potrwa - masz cierpliwość?
 
Odpowiedź
#13
(07-08-2018, 23:39)kamilk1092 napisał(a): możne się to śmieszne wyda ale nie mam pojęcia o co w tym "stan zmiennej" i jak to zapisać
Dałem gotowca. Przeanalizuj krok po kroku jak się zachowa program. Niestety zabawka Arduino nie ma debugera więc o pracy krokowej możesz w praktyce zapomnieć. Dodaj sobie (o tym już pisałem) wyświetlanie na serial informacji diagnostycznych czy program wszedł do danego warunku czy nie. Po wyświetleniu na serial daj sobie dely 100 czy 500ms aby łatwiej było obserwować zachowanie programu.
Jak widzisz Arduino do niczego, tym bardziej poważnego się nie nadaje, ale nie znasz C, nie wiesz co to optymalizacja, jak działa, co to linkier itp, itd i w normalnym zestawie z debugerem to całkowicie byś stracił wiarę w siebie. Wyłączenie optymalizacji, na AVR, na 90% spowoduje problemy, przestanie np działać zapis do EEPROM i wiele innych funkcji, w których zapisy rejestrów muszą odbyc się w max 4 takty zegarowe.

(07-08-2018, 23:39)kamilk1092 napisał(a): zmienne to ja znam typu int (głównie) dlatego też szukam dalszej pomocy Smile
Na razie może byc int.

(07-08-2018, 23:39)kamilk1092 napisał(a): eeprom wywalę, a co do numeru tak sobie to wymyśliłem Smile

To błąd. Będziesz miał kilka zmiennych o różnych rozmiarach, zwłaszcza stringi gdzie zapomnisz, że trzeba powiększyć rozmiar o znak końca teksu, zmienne zajda na siebie i będziesz miał błąd, którego można długo szukać. Adresy w eeprom powinien przydzielać kompilator, w ten sposób unikniesz wielu problemów.


(08-08-2018, 00:12)kamilk1092 napisał(a): Smile

jestem na #3 lekcji
obawiam się jednak że nie zwrócę uwagi na to co jest dla mnie istotne no ale jeszcze się nie poddaje Smile

To masz jeszcze kilka książek o C.

.pdf   _C prof_mikolajczak_c.pdf (Rozmiar: 3.01 MB / Pobrań: 5)
.pdf   _C Programowanie w jezyku C.pdf (Rozmiar: 979.17 KB / Pobrań: 5)
.pdf   _C.pdf (Rozmiar: 1.45 MB / Pobrań: 5)
 
Odpowiedź
#14
z pewnością w lekturę zerknę z czystej ciekawości ale dla mnie to raczej cos w stylu "elektronika dla opornych"

jeszcze się nie poddaje Smile
 
Odpowiedź
#15
przeczytane
kiedyś pamiętam ze już to czytałem
odpowiedzi na swoje pytania w nim nie znalazłem a jeśli są to nie potrafi ich odszukać
zwykle uczyłem się na przykładach i coś przerabiałem niż pisałem od podstaw tego w ten sposób nie zrobię
 
Odpowiedź
#16
(09-08-2018, 20:30)kamilk1092 napisał(a): odpowiedzi na swoje pytania w nim nie znalazłem

A czy w słowniku, encyklopedii znajdziesz rozwiązanie problemu "Jak napisać powieść"?

Klauzula sumienia nie pozwala mi aby zmodyfikować Twój kod ale mogę podpowiedzieć, że coś w stylu
Kod:
static stan_zmiennej;
if( stan_zmiennej != odczyt_portu(3) ){ // Wykrycie zmiany stanu portu
stan_zmiennej = odczyt_portu(3);

//na podstawie "stan_zmiennej" można określić czy wystąpiło zbocze narastające czy opadające
}

musisz wstawić zamiast
Kod:
if (digitalRead(przeslona) != LOW)
 {
   stepper.moveDegreesCW (180);
   delay(1000);
 }
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości