• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
case bez akcji
#1
Kod:
Witam. Ulepiłem taki kod, ale jest z nim problem.
A więc tak: po uruchomieniu nie wskakuje mi od razu funkcja z case:0 tylko po przełączeniu
miedzy funkcjami. Nie mogę wykonać zadnej akcji po wybraniu dowolnej funkcji. Nie odczytuje
parametrów z czujników. Co jest nie tak? Byłby ktoś chętny pomóc uruchomić mi ten kod?
Chhciałbym zaznaczyć że dopiero się ucze i proszę o wyrozumiałość.


https://pastebin.com/cTrEU0rx
 
Odpowiedź
#2
(06-12-2018, 23:42)ferdricco napisał(a):
Kod:
Witam. Ulepiłem taki kod, ale jest z nim problem.
A więc tak: po uruchomieniu nie wskakuje mi od razu funkcja z case:0 tylko po przełączeniu
miedzy funkcjami. Nie mogę wykonać zadnej akcji po wybraniu dowolnej funkcji. Nie odczytuje
parametrów z czujników. Co jest nie tak? Byłby ktoś chętny pomóc uruchomić mi ten kod?
Chhciałbym zaznaczyć że dopiero się ucze i proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z oczami, nie widzę kodu.
 
Odpowiedź
#3
[quote pid='11221' dateline='1544137043']
Kod:
A ja mam problem bo nie mogę wstawić kodu. Error wyskakuje. dlatego podałem odnośnik.
To ten: https://pastebin.com/cTrEU0rx  

Widać?

[/quote]
 
Odpowiedź
#4
(07-12-2018, 10:56)ferdricco napisał(a): [quote pid='11221' dateline='1544137043']
Kod:
A ja mam problem bo nie mogę wstawić kodu. Error wyskakuje. dlatego podałem odnośnik.
To ten: https://pastebin.com/cTrEU0rx  

Widać?

[/quote]
Nie widać. Umieść kod na forum. Wątpię aby komuś chciało się szukać kodu po jakiś tam stronach.
To, ze masz błąd przy umieszczaniu kodu to nawet lepiej. Umieść wklejając po prostu w kod (bez znaczników CODE). Na tym forum wyświetlanie kodu ze znaczników jest beznadziejne i lepiej gdy umieścisz kod jak zwykły tekst.
 
Odpowiedź
#5
Niestety tak czasami tu jest, że nie można wkleić kodu, parę dni temu miałem ciągle komunikaty o nieuprawnionym dostępie do bazy danych.
W switch case brakuje akcji default, a same funkcje to pewnie działają, ale tego nie widzisz bo zadziała, skończy pracę, wraca z powrotem i tyle ją widzieli. Musisz poszukać działającego przykładu z menu, tak to Ci nie zadziała.
Np. po wybraniu opcji histereza() masz około 60ns by wybrać przycisk, jeśli nawet już go trzymasz wcześniej to zmienna zmieni się o 1 i wypada z powrotem do pętli głównej. I masz tym razem 150ms by wybrać inny przycisk i ewentualnie ponowić tę część.
 
Odpowiedź
#6
(07-12-2018, 14:03)kaczakat napisał(a): Niestety tak czasami tu jest, że nie można wkleić kodu, parę dni temu miałem ciągle komunikaty o nieuprawnionym dostępie do bazy danych.
W switch case brakuje akcji default, a same funkcje to pewnie działają, ale tego nie widzisz bo zadziała, skończy pracę, wraca z powrotem i tyle ją widzieli. Musisz poszukać działającego przykładu z menu, tak to Ci nie zadziała.
Np. po wybraniu opcji histereza() masz około 60ns by wybrać przycisk, jeśli nawet już go trzymasz wcześniej to zmienna zmieni się o 1 i wypada z powrotem do pętli głównej. I masz tym razem 150ms by wybrać inny przycisk i ewentualnie ponowić tę część.

a czemu nie pobiera info z czujników? Więc ten mój ulep niejest dobry jako takowe menu?
 
Odpowiedź
#7
Jak np. wejdziesz w tryb histerezy to już tam będziesz siedział, no właściwie wpadał i wypadał, ale tak obsługujesz przyciski, że albo zmieni ci się 500 000 razy/s jakaś zmienna, albo wciśnięcia nie zauważy - digitalRead trwa kilka taktów zegara, a potem blokujesz procek w nic nie robieniu na 150ms czyli z milion taktów. Oblicz sobie jakie jest prawdopodobieństwo prawidłowego odczytu przycisku. Zrobiłeś sobie maszyne do losowania wartości zmiennych swoim palcem. Najpierw zacznij od poznania biblioteki bounce2 lub podobnej, jak korzystać z millis by ekran odświeżyć dokładnie raz na 250ms czy tam 1s. Niestety nie jestem w stanie poprawić kodu, tu raczej nie ma nic do wykorzystania. Jak to jest termometr to na pewno znajdziesz coś gotowego z menu, wystarczy poszukać i przeanalizować gotowiec, wykorzystać co trzeba u siebie.
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości