• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdzie robie blad...
#1
Cześć

Postanowiłem nauczyć się podstaw Arduino, żeby zrobić sobie termometr czy coś [Obrazek: icon_wink.gif]
Niestety wykładam się na podstawach pewnie. Teraz probuje zdefiniowac wlasne 
funkcje roznego rodzaju, zeby pozniej miec czytelniejszy kod, ale kurcze wykladam
sie na jakis pierdolach. Tu przyklad: nie moge znalezc bledu w tym kodzie,
moze ktos podpowie co robie zle?


Kod:
#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,20,4);

#define LCD_Line1;
String tekst="";

void setup(){
 lcd.init();
 LCD_Line1("  TEST  ");
}

void LCD_Line1(tekst){
 lcd.backlight();
 lcd.setCursor(0,0);
 lcd.print("                ");
 delay(100);
 lcd.setCursor(0,0);
 lcd.print(tekst);
 }

Opis bledu:

HelloWorld:14:22: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '{' token

void LCD_Line1(tekst){

^

Z gory dzieki [Obrazek: icon_smile.gif]


P.W.L.
 
Odpowiedź
#2
Raczej nie rozumiesz koncepcji funkcji, polecam filmowy kurs C++ M. Zelenta: https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3B...mBzb40PaDo .
 
Odpowiedź
#3
Rozumiem. Uzywalem funkcji w latach 90-tych na IBM XT Wink
To, ze slabo znam skladnie C to inna sprawa.

Ps. OK, juz wiem - nie dalem deklaracji jakiego rodzaju bedzie zmienna jaka 
ma otrzymac funkcja. Powinno byc:

Kod:
void LCD_Line1(String tekst){

P.W.L.
 
Odpowiedź
#4
Mimo wszystko polecam ten kurs, nawet by raz obejrzeć i drugi raz posłuchać (jest gdzieś samo audio z tego co kojarzę, a gość tak opowiada, że wystarcza). Jest też druga część o obiektowym, czyli właściwym C++ używanym w Arduino.
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości