Arduino Polska Forum

Pełna wersja: Pompa wody
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam.
Czy jest możliwość ustawienia wydajności pompy aby pompowała 3 litry na minute.

Do tego celu chcę użyć :

https://allegro.pl/oferta/pompka-wody-12...e=facebook

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Pewnie się da. Wystarczy przydławić na wyjściu. Zastosuj cieńszy wężyk na wylocie wody. Dobór oczywiście eksperymentalnie.
Powiedzmy, że się udało.
Teraz mam drugi cel aby te 3l podzielić na 6 doniczek czyli 0,5l na jedna doniczkę.
Czego potrzebuje aby osiągnąć cel, na fotce mały projekt co już posiadam.

[attachment=989]
Pewnie potrzebne będą jakieś zaciski regulowane ściskające rurki, do każdej doniczki oddzielnie. Może nawadnianie kropelkowe coś podpowie.
Tylko gdzie tu "ARDUINO" Smile.
Dzięki 'ARDUINO" osiągnę to, że podczas podlewania każda roślina otrzyma 0.5l wody.
Na końcu musiałby być jakiś dozownik ?
Szukaj pod hasłami:
Czujniki przepływu + elektrozawory.
Może spróbować z półlitrowym zbiornikiem pośrednim?

Główny zbiornik podawałby wodę przez elektrozawór do drugiego zbiornika aż w nim
zbierze się 0,5 litra wody.

Można wykorzystać jako czujnik pływak z kontaktronem.

Gdy będzie pół litra wody w zbiorniku pośrednim otworzyć kolejny 1 z 6 elektrozaworów
i wypuścić wodę ze zbiornika pośredniego.

No i to wszystko zapętlić w Arduino Smile
Temat podlewania był poruszany ostatnio forum. Czujniki wilgoci pompka i elektrozawory. Może tą drogą pójdziesz.
Wydaje mi się jednak, że bez arduino było by najlepiej. Wyłącznik czasowy włączający pompkę na pewien czas ileś razu dziennie i gotowe. Przepływy dobrać eksperymentalnie. Im mniej klamotów tym lepiej, nie ma co się psuć.
(18-04-2020, 22:39)UszaTek napisał(a): [ -> ]Czy o taki zawór i czujnik ci chodziło ?

Tak, dokładnie.
Pamiętaj tylko o tym, że elektrozawory pobierają dosyć dużo prądu więc trzeba
zrobić dla nich dobre zasilanie z wydajnego źródła i załączać je przez np. przekaźniki.
Stron: 1 2