02-05-2020, 14:22
Witam
Nie zabardzo daję rade z prostym kodem.
Musze zrobić prosty układ, polegający na : czujniku ruchu i załączanej pompie i elektrozaworu.
Polega to na wykryciu ruchu,poczekaniu chwile załączeniu pompy i zaworu, pracy pompy i zaworu przez parę sekund, i ta czynnośc musi sie powtórzyć. Jednak nie wiem jak dopisać linijke do kodu która po wykryciu ruchu rozłączy czujnki do czasu wykonania całego prcesu, i zostanie załączona dopiero po calym cyklu.
Nie umiem jeszcze ogarnąć RGB do tego cyklu.
Stend by: kolor niebieski
wykrycie ruchu kolor czerwony , praca pompy i elektrozaworu (np10sek. i na koncu cyklu wyłączenie)
przełączenie na kolor zielony załączenie wiatraka i po paru sekundach powrót do niebieskiego i uaktywnienie czujnika ruchu i całość musi się powtórzyć.
Może znajdzie się jakiś dobry człowiek co pomoże mi uzupełnić kod
void loop() {
digitalWrite(2,HIGH); //włacza czujnik ruchu
delay(5000); // czeka 5 sekund
digitalWrite(2,LOW); //wyłacza czujnik ruchu
digitalWrite(4,HIGH); // waterpump
delay(5000);
digitalWrite(5,HIGH); //wlacza elektrozawor
delay(5000);
digitalWrite(6,HIGH); //wlacza wiatrak
delay(5000);
}
Z góry bardzo dziękuję
Nie zabardzo daję rade z prostym kodem.
Musze zrobić prosty układ, polegający na : czujniku ruchu i załączanej pompie i elektrozaworu.
Polega to na wykryciu ruchu,poczekaniu chwile załączeniu pompy i zaworu, pracy pompy i zaworu przez parę sekund, i ta czynnośc musi sie powtórzyć. Jednak nie wiem jak dopisać linijke do kodu która po wykryciu ruchu rozłączy czujnki do czasu wykonania całego prcesu, i zostanie załączona dopiero po calym cyklu.
Nie umiem jeszcze ogarnąć RGB do tego cyklu.
Stend by: kolor niebieski
wykrycie ruchu kolor czerwony , praca pompy i elektrozaworu (np10sek. i na koncu cyklu wyłączenie)
przełączenie na kolor zielony załączenie wiatraka i po paru sekundach powrót do niebieskiego i uaktywnienie czujnika ruchu i całość musi się powtórzyć.
void loop() {
digitalWrite(2,HIGH); //włacza czujnik ruchu
delay(5000); // czeka 5 sekund
digitalWrite(2,LOW); //wyłacza czujnik ruchu
digitalWrite(4,HIGH); // waterpump
delay(5000);
digitalWrite(5,HIGH); //wlacza elektrozawor
delay(5000);
digitalWrite(6,HIGH); //wlacza wiatrak
delay(5000);
}