Arduino Polska Forum

Pełna wersja: matryca 8x8
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć.
kilka godzin borykam się z uruchomieniem matrycy led 8x8 HW109 na układzie max7219 i nie mogę dojść z nia do ładu ściągałem  dużo różnych bibliotek i różne połączenia lecz już rozkładam ręce. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to ugryźć do arduino leonardo?  Problem też w tym że nieważne co wgram matryca świeci się cały czas, miał ktoś tak? Może uszkodzony układ? Aktualne podłączenie do leonardo to DIN -> 12, CS -> 13, CLK -> 11
CLK jest pod 13, CS jest pod 10 a MOSI jest pod 11 wiec DIN powinien być pod 11.
Tak też próbowałem i właśnie też tak zrobiłem i testowałem różne biblioteki zwracając uwagę oczywiście na to czy w programie też sa te piny ustawione i nadal cała matryca cały czas sie pali.
Nie mam pojęcia co to może być, jakieś sugestie co posprawdzać itp?
Dodam że połączenie chyba jest prawidłowe bo na palącej się matrycy widać jak przeskakują diody po wgrywaniu różnych programów, wypiąłem i wpiąłem matryce na odwrót to pala sie tylko kilka miejsc albo dwa paski i reszta się wyświetla według jakieś schematu
W Leonardo piny SPI są gdzie indziej.
Przejrzyj schemat.