Arduino Polska Forum

Pełna wersja: Czujnik dymu na baterie pod Arduino/Attiny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Założyłem inną baterię 9V i przestał półbibczeć , choć też pokazywała tylko 9.0V nowa. Można mu dmuchnąć z Efajku, co generuje aerozol z olejków/mgiełkę zamiast dymu i też bipczy, więc jakiś bardzo mądry to on nie jest, lepiej go nad garnkami z zupą chyba nie wieszać.
No nie nad kuchnią nie będę go wieszał, miałem na myśli kuchnie jako pomieszczenie. Ja się oczujnikowałem dokupiłem jeszcze 3. Testy zrobione bipczyk piszczy na telegrama zasuwa powiadomienie z napięciem baterii w Supli w apce na tel dodatkowo mam wgląd na baterie Attiny wysyła co 4 dni także finito.
Przejrzałem półkę w Action i faktycznie są dwa rodzaje czujników, ale oba na 9V, drugi ma po prostu baterię "na 10 lat" i kosztuje 45, czyli taki jak w aukcji allegro z linka, ten za 2 dychy ma baterię na rok (*wytrzymała godzinę). Może się skończyły te fajniejsze.
Wczoraj kupiłem u siebie w Action kolejny bo fajnie mi to działa z powiadomieniem po mojej przeróbce na tel i jest od groma na 3V baterie CR123A i 10lat no przynajmniej w moim Action. Ten co ma na 10 lat to myślę że tyle wytrzyma bo bateria jest konkret litowa i dobrej firmy mam je pomontowane w innej elektronice na zewnątrz mrozy nie mrozy i chodzi już 4 rok, ale w razie czego w czujnikach zrobiłem pomiar i mój układ sprawdza napięcie baterii i jak będzie zdechnieta to wyślę powiadomienie na tel.

Dzisiaj polutowalem kolejny swój układ na Attiny3224 i w tygodniu zmontuje  Big Grin
Ciekaw jestem jak się te czujki na dłuższą metę będą sprawować. Bardziej profesjonalne rozwiązania mają możliwość odkręcenia komory i przemycia wodą z detergentem. Szczególnie ciekawie może być w kuchni, gdzie przez 10 lat może się wiele wydarzyć Smile

Pamiętajcie jednak koledzy, że przy wyższych pomieszczeniach czujki nie należy montować bezpośrednio na suficie - gorące gazy pochodzące z procesu spalania mogą uniemożliwić gromadzenie się dymu bezpośrednio pod sufitem.
Stron: 1 2