Arduino Polska Forum

Pełna wersja: zasilanie układu opartego o arduino uno
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Cześć
Ostatnio kupiłem baterie LiPo [dualsky eco s 1000mAh 11Wh xp10003eco]
Zasila ona układ:
3 sensory odległości hc04
l298n bridge
arduino uno
2 silniki n20 micro od polulu
Wszystko działa poprawnie jednak nie mam zielonego pojęcia jak mam naładować tą baterię bo chyba się rozładowała (zostawiłem układ włączony na kilka dni i o nim zapomniałem)
Wiem że są ładowarki do takich baterii ale są drogie.
W jaki jeszcze sposób mógłbym zasilić ten układ tak żebym miał opcje podładować go co jakiś czas?
(23-05-2024, 22:33)krzysztof997 napisał(a): [ -> ]Cześć
Ostatnio kupiłem baterie LiPo [dualsky eco s 1000mAh 11Wh xp10003eco]
Zasila ona układ:
3 sensory odległości hc04
l298n bridge
arduino uno
2 silniki n20 micro od polulu
Wszystko działa poprawnie jednak nie mam zielonego pojęcia jak mam naładować tą baterię bo chyba się rozładowała (zostawiłem układ włączony na kilka dni i o nim zapomniałem)
Wiem że są ładowarki do takich baterii ale są drogie.
W jaki jeszcze sposób mógłbym zasilić ten układ tak żebym miał opcje podładować go co jakiś czas?
Po pierwsze - to jest modelarski (nie zabezpieczony) akumulator w konfiguracji 3S. Takie akumulatory wymagają specjalnego traktowania - potrafią dać potężne prądy i być w miarę szybko naładowane, ale przekroczenie w dowolną stronę dopuszczalnych prądów lub napięć oznacza zniszczenie akumulatora.
Jak rozumiem nie naładowałeś tego akumulatora przed użyciem - to niedobrze - one z fabryki wychodzą naładowane tak trochę, nie całkowicie.
Info
Jak napięcie jest poniżej 9V (3V na ogniwo) akumulator jest do wyrzucenia. Nawet nie próbuj ładować takiego akumulatora.
Do naładowania potrzebujesz modelarskiej ładowarki np. IMAX B6. Umożliwia ona skonfigurowanie odpowiednich parametrów ładowania i posiada balanser wyrównujący napięcia na poszczególnych ogniwach. Wybieraż LiPo, prąd ładowania 0.5-1.0A. Teoretycznie dla tego aku maksymalny prąd to 4A, ale bez potrzeby nie warto go mocno obciążać. Najważniejsze jest by pod żadnym pozorem napięcie nie wzrosło ponad 12.6V (4.2V na ogniwo), ale to już ładowarka zapewni.
a jakaś inna forma zasilania tego układu?
obsługa baterii modelarskiej brzmi niebezpiecznie
(24-05-2024, 08:16)krzysztof997 napisał(a): [ -> ]a jakaś inna forma zasilania tego układu?
obsługa baterii modelarskiej brzmi niebezpiecznie
Odpowiednia liczba akumulatorów 18650 (bardzo popularne) w koszyczku. Można je wtedy wyjąć z koszyczka, są odpowiednie układy do ładowania (w laptopach, tabletach, telefonach), są proste ładowarki USB itp. Wymienne akumulatory dają możliwość posiadania kilku kompletów i wymieniania ich gdy padną - można działać praktycznie non-stop.
takie było pierwotne rozwiązanie, jednak na platformie robota (15cm średnicy) ciężko było to wszystko pomieścić
szukam czegoś bardziej kompaktowego (i co można ładować
Bez przesady, taką ładowarkę 3s możesz kupić na Allegro już za 45zł z wysyłką smart, nawet taniej. Jakiego zestawu byś nie użył, trzeba zadbać w programie o to, by go nie zajeżdżać do 0 ogniw, uC powinien odciąć wszystko mosfetem przy spadku poniżej 3V na ogniwo i sam się uśpić w tryb poboru prądu poniżej 10uA, da to parę dni na naładowanie ogniwa.
czy ktoś mógłby mi pokazać link do takiej ładowarki?nie chce wywołać pożaru przy ładowaniu Big Grin

myślałem o tej
https://allegro.pl/oferta/mikroprocesoro...2096735961
Na forum modelarstwa zapewne znajdziesz więcej użytkowników takich ładowarek. Ja bym tej ładowarki nie pozostawił bez nadzoru w pobliżu sterty gazet, a poza tym u innego gościa, paru, jest za <32, też ze smart, można dorzuć coś do darmowej wysyłki.
Jest sklep abc-rc.pl i tam jest jeszcze taniej, wystawiają na Allegro, kupowałem u nich różne rzeczy i są OK, mają forum modelarskie, możesz zapytać, choć pewnie Ci doradzą jakąś za setki, co wszystko ma.
Kup sobie trzy moduły zbudowane na TP5000, po 6 PLN za sztukę. Twój pakiet ma wejście balancera i tam podepnij moduły. Każdy moduł niech ładuje inne ogniwo, a zasilanie połącz ze sobą. Moduły domyślnie dają 1A, więc musisz to zasilić 5V co najmniej 3A. Zwykle te płytki mają diody sygnalizujące stan naładowania. Możesz się pod te diody podpiąć ze swoim uC i gdy zapali się dioda informująca, że trzeba ładować, do uC pójdzie spać.
@Robson Kerman, haha, prośba była by NIE zrobić pożaru. Tak to niestety nie zadziała, gnd IN/OUT takich miniaturowych ładowarek akumulatorków lipo/lion jest wspólny, zrobi zwarcie, musiałby mieć trzy źródła 5V odseparowane galwanicznie.
Chyba że masz na oku jakiś moduł, który umie tak to zrobić - to wrzuć linka.
Jednak ładowarka dedykowana za 3 dychy mnie wydaje się lepszym pomysłem, jedno i drugie to chińskie, cena końcowo wyjdzie podobna, ale jeden trzeba zbudować.
Stron: 1 2