Arduino Polska Forum

Pełna wersja: Brak komunikacji z NodeMcu dla podłączonych pinów D4/8/9/SD2/3
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W momencie kiedy podłączę sensor mikrofalowy pod piny D4/8/9, IDE nie ma komunikacji z płytką, muszę odpiąć sensor i dopiero wtedy mogę skompilować program.

W przypadku zadeklarowania w programie pinów SD2/SD3 mogę skompilować program ale płytka się nie uruchamia, w terminalu są krzaczki.

Dlaczego tak się dzieje, czy ktoś się z tym spotkał?

płyta jak w temacie:NodeMcu v.3
Ale piny jakiej płytki?
(30-06-2024, 14:31)ewemarkam napisał(a): [ -> ]Ale piny jakiej płytki?
masz w tytule NodeMcu v.3
czyli podsumowując D4 - GPIO 2 , D8- GPIO15, D9-GPIO3

W zasadzie interesuje cię GPIO2 i GPIO15 niestety te piny są używane do  botowania i programowania esp pewnie podłączenie czujnika powoduje inne stany pinów podczas startu i wchodzi w tryb programowania albo w tryb botowania z karty SD(SPI), jak nie jesteś "orłem" w tej dziedzinie esp to lepiej tych pinów unikać one muszą być odpowiednio podłączone.

The ESP8266 has three different boot modes selected by the state of GPIO_15, GPIO_0, and GPIO_2 at start-up.

MODE                                     GPIO_15                   GPIO_0               GPIO_2
SDIO (Boot SD Card)         1                                   x                             x
UART (Upload Code)         0                                 0                             x or 1
FLASH (Normal Running) 0                               x or 1                     x or 1
Dodatkowo można uwolnić 2 piny do komunikacji z flash sdd2/sdd3, inaczej GPIO9 i GPIO10, ale program nie wie, czy tak ustawiłeś płytkę, czy nie , może się skompilować, ale nie działać. Nie każda płytka ma możliwość takiego ustawienia flash by uwolnić te piny, możesz poczytać tu https://randomnerdtutorials.com/esp8266-...nce-gpios/ .