Arduino Polska Forum

Pełna wersja: Jaki przewód wybrać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
czujniki: zasilanie 3V/5V oraz sygnały IN/OUT

Mam sporo skrętki (kilkaset metrów) i tak się zastanawiam czy mogą wystąpić chociaż minimalne przekłamania np. dla czujników odległości lub innych jak zastosuje tak cienki przewód dla odległości około 3 metrów czujnika od płytki?
Zależy od czujników
(10-07-2024, 13:19)Łowiczak napisał(a): [ -> ]czujniki: zasilanie 3V/5V oraz sygnały IN/OUT

Mam sporo skrętki (kilkaset metrów) i tak się zastanawiam czy mogą wystąpić chociaż minimalne przekłamania np. dla czujników odległości lub innych jak zastosuje tak cienki przewód dla odległości około 3 metrów czujnika od płytki?

Nie wiem dokładnie co to za czujniki, ale przypuszczam, że grubość przewodu nie ma większego znaczenia. Pewnie nigdzie nie płyną na tyle duże prądy by te max kilka ohmów robiło różnicę. Bardziej problemem mogą być zakłócenia, pojemności przewodów (powolne zbocza) i efekty falowe (odbicia i dzwonienia). To można złagodzić stosując wolniejszą transmisje i inne podobne rozwiązania.
Jaka jest transmisja do i z czujnika?
Nie mam pojęcia jaka jest prędkość transmisji czujnika HC-SR04 czy jakis producent w ogóle podaje coś takiego z jaką prędkością komunikują się peryferia z mikrokontrolerami?
(10-07-2024, 22:56)Łowiczak napisał(a): [ -> ]Nie mam pojęcia jaka jest prędkość transmisji czujnika HC-SR04 czy jakis producent w ogóle podaje coś takiego z jaką prędkością komunikują się peryferia z mikrokontrolerami?

Dokumentacja czujnika

Z opisu wynika, że czujnik ten wystawia impulsy, których długość wynika ze wzoru:

distance [cm] = ( high level time [us] * 34 ) / 1000 / 2

To wskazuje, że czujnik po prostu zaczyna impuls w momencie wysłania fali ultradźwiekowej i kończy w momencie odebrania echa. Operacja pomiaru inicjowana jest impulsem na wejściu.
W takim przypadku liczą się te dwa ostatnie czynniki - pojemność kabla, która "łagodzi" zbocza sygnały i trudniej będzie określić ich faktyczną długość, oraz odbicia - też zakłócające czas wykrycia zbocza. Sam pobór prądu jest max 20mA, przy podanej w dokumentacji minimalnej wartości zasilania 4.5V daje dopuszczalną rezystancje przewodów 25ohm (to w obie strony), o ile masz ładne 5.0V z drugiej strony kabla. Aby pozbyć się problemów można np. obok czujnika zainstalować jakiś kawałek płytki zawierającej lokalny stabilizator zasilania - wtedy w kabel wpuszczasz napięcie odpowiednio większe i jakieś tam spadki na kablu będą usunięte przez stabilizator. Wpływ pojemności zależy od tego, jaki prąd jest w stanie "wyprodukować" element, który steruje danym sygnałem. O ile taka informacja jest podana dla procka (prąd pinów IO) to dla czujnika pozostaje nieznana. Najwyżej trzeba będzie razem z czujnikiem dodać jakąś bramkę lub tranzystor wzmacniający. Odbicia mogą powodować, że zamiast jednego zbocza wystąpi kilka, ale to w odstępach nanosekundowych - tutaj bez znaczenia bo operujemu impulsami o 2-3 rzędy wielkości dłuższymi.
Ja, w pierwszym podejściu podłączym bym wszystko bezpośrednio i potestował trochę. Rezystancje przerwodów można łatwo zmierzyć multimetrem, napięcie zasilania też. Ponieważ pobór prądy przez czujnik jest znacznie większy (10razy) większy w czasie pomiaru - daj kondensatorek 10-100 mikro bezpośrednio przy nóżnach zasilania czyjnika. Zasada jest taka - nie rozwiązywać problemów, których nie ma.
... mnóstwo ciekawych zaawansowanych informacji, ale najciekawsze jest to że napisałeś o 5V a ja na czujniki dałem 3V a na przekaźnik dałem 5v bo styczniki nie chciały działać przy 3V na razie mam to testowo zrobione na płytce stykowej.

i teraz jeśli co sekundę z miarę poprawnie podaje mi odległość przy 3V to jak dam dla nich napięcie 5V na tych 3m kabelka UTP na zasilanie i sygnały to zakładam że może to styknąć. Wyjdą idealnie 2 kable na 4 czujniki.

Sprawdziłem i rezystancja jednego przewodnika kabla UTP kategorii 5e na 1 metr wynosi około 0,188 Ω. czyli jest przyzwoity taki przewód, no chyba że jednak się mylę.
(11-07-2024, 17:20)Łowiczak napisał(a): [ -> ]... mnóstwo ciekawych zaawansowanych informacji, ale najciekawsze jest to że napisałeś o 5V a ja na czujniki dałem 3V a na przekaźnik dałem 5v bo  styczniki nie chciały działać przy 3V na razie mam to testowo zrobione na płytce stykowej.

i teraz jeśli co sekundę z miarę poprawnie podaje mi odległość przy 3V to jak dam dla nich napięcie 5V na tych 3m kabelka UTP na zasilanie i sygnały to zakładam że może to styknąć. Wyjdą idealnie 2 kable na 4 czujniki.

Sprawdziłem i rezystancja jednego przewodnika kabla UTP kategorii 5e na 1 metr wynosi około 0,188 Ω. czyli jest przyzwoity taki przewód, no chyba że jednak się mylę.

Jeśli korzystasz ze skrętki komputerowej to wykorzystaj fakt, że przewody wewnątrz są skręcone parami.