Arduino Polska Forum

Pełna wersja: Zlecę projekt regulatora napięcia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie
Zlecę projekt sterownika realizującego sterowanie napięciem w trybie od 0 do 10V, najchętniej opartego o arduino nano
Opis funkcji:
-w stanie zwykłym na wyjściu sterownika napięcie regulowane potencjometrem nr.1
-wyzwalanie będzie się odbywać stykiem przekaźnika, więc dowolnie, zwarciem do masy, plusa
-w stanie po wyzwoleniu, napięcie płynnie wzrasta w przeciągu powiedzmy 1s do napięcia ustawionego potencjometrem nr.2, po ustaniu wyzwalania, odczekuje czas regulowany potencjometrem nr.3 (zakres od 0 do 60s) i płynnie opada do stanu zwykłego w przeciągu również 1s (mile widziana regulacja czasu narastania i opadania, nie koniecznie fizyczna może być opisana w programie)
-potencjometr nr.4 wykorzystywany do kalibracji napięcia maksymalnego od 10 do 11V (do kompensacji spadku napięcia na przewodzie między sterownikiem a urządzeniem sterowanym)
-możliwość zmiany trybu pracy na tryb od 1 do 10V (przełącznik/zworka)
-wyjście do sterowania przekaźnikiem uruchamiającym zasilanie urządzenia sterowanego (po uruchomieniu program podaje na wyjście napięcie minimalne [w zależności od trybu 0/1V] wysterowuje to wyjście, odczekuje 5s [również mile widziany opis w programie do zmiany tego czasu] i płynnie zwiększa napięcie do ustawionego potencjometrem nr.1)
-wejście na przełącznik uruchamiający tryb overdrive - napięcie maksymalne, nie zależne od ustawień potencjometrów nr.1 i nr. 2, ani stanu wyzwolenia, uwzględniające tylko potencjometr kalibrujący nr.4

Do wykonania projekt elektroniki z doborem elementów i napisanie programu, myślę że mimo że tak się rozpisałem to projekt sumarycznie jest dość prosty i arduino nano nie będzie miało z nim najmniejszych problemów, mam tylko nadzieje, że jasno przekazałem swoje myśli
Sam fizyczny montaż zostaje po mojej stronie
Dzięki
Witam

Jestem zainteresowany wykonaniem projektu zapraszam do kontaktu prywatnego.