• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ADC Attiny13
Czy ktoś miał do czynienia z analogRead na attiny13?
Szczerze mówiąc z którego core bym nie korzystał bądź którego poradnika, mówimy oczywiście o Arduino IDE, to zwyczajnie to nie działa.

Pomysły mi się skończyły więc jak ktoś ma jakiś gotowy sprawdzony sposób na zaprogramowanie Tiny żeby to działało to prosiłbym o pomoc.

Chce uzależnić odczyt ADC od włączenia cyfrowego pinu.
Kompiluje na IDE bo mam jakiś niewyjaśniony problem z programowaniem w IDE więc uzywam mkavrcalculator.

Odpowiedź
(06-10-2023, 11:53)emil134679 napisał(a): Czy ktoś miał do czynienia z analogRead na attiny13?
Szczerze mówiąc z którego core bym nie korzystał bądź którego poradnika, mówimy oczywiście o Arduino IDE, to zwyczajnie to nie działa.

Czy mógłbyś bardziej szczegółowo objaśnić na czym polega
problem - owo "nie działa"?
Nie kompiluje się?
Kompiluje ale np. analogRead się nie kończy?
Program działa ale są dziwne odczyty? Jakie?

Odpowiedź
Jeśli nie działają Ci przykłady z core to masz problem z uC lub jego programowaniem. Ustawiłeś Attiny na prędkość wymaganą w programie, wgrałeś "bootloader"? - w cudzysłowie, bo w tym przypadku wgranie ustawia tylko fuse bity. Jak masz fabryczny 1MHz to korzystając z programatora USBASP jako programator powinieneś wybrać ten z dopiskiem LOW.
Miło być decenianym https://buycoffee.to/kaczakat

Odpowiedź
(06-10-2023, 15:03)oscarX napisał(a):
(06-10-2023, 11:53)emil134679 napisał(a): Czy ktoś miał do czynienia z analogRead na attiny13?

Czy mógłbyś bardziej szczegółowo objaśnić na czym polega
problem - owo "nie działa"?
Nie kompiluje się?
Kompiluje ale np. analogRead się nie kończy?
Program działa ale są dziwne odczyty? Jakie?

Kompiluje, wgrywam.
Warunek sie nie spełnia a do odczytów nie robiłem wglądu gdyż projektowo nie miałem takiej potrzeby.
Jak skorzystam z Seriala na attiny13?

Odpowiedź
(06-10-2023, 15:40)kaczakat napisał(a): Jeśli nie działają Ci przykłady z core to masz problem z uC lub jego programowaniem. Ustawiłeś Attiny na prędkość wymaganą w programie, wgrałeś "bootloader"? - w cudzysłowie, bo w tym przypadku wgranie ustawia tylko fuse bity. Jak masz fabryczny 1MHz to korzystając z programatora USBASP jako programator powinieneś wybrać  ten z dopiskiem LOW.
Kompiluje w IDE i ustawienia "fusów" przepisuje do MKAVR więc to nie będzie problem z fusebitami.

Odpowiedź
No jakiś problem masz, a pewne to są tylko śmierć i podatki.
Przynajmniej byś napisał, jakie kroki podjąłeś, bo jak tylko tyle ile widać w tym wątku to sukcesów się nie podziewaj.
Wziąłem nowe A13, włożyłem do zje.. płytki stykowej, pomęczyłem się 15 minut, wywaliłem płytkę, która ma jakiś problem z liniowością pinów, wziąłem inną, podłączyłem USB ASP i jedną led na stykówkę, by sygnalizowała prawidłowe zasilanie z programatora, programem AVR LAB wykryłem prawidłowo uC, przeszedłem do Arduino, wybrałem Attiny z core DIY Attiny, ustawiłem go na 9.6 MHz, właściwie to domyślne ustawienia wszystkie, próbowałem wypalić bootloader, nie dogadał się z uC, wróciłem do AVR LAB++, wyłączyłem mu DIV8, teraz w Arduino wypalił bootloader OK, w tym core nie ma opcji programatora USB ASP SLOW, trzeba by go sobie dodać edytując pliki.
Wgrałem miganie LED na pin 4, tak by nie wypinać programatora, działa OK, więc taktowanie gra. Sprawdziłem czy czyta wartości cyfrowe - OK, użyłem AnalogRead z A3, działa OK i przełącza stan led na D4 w zależności od odczytu.
Zmieniłem core na Micro, w programie odwróciłem logikę, działa OK.
Tu jest też opcja USBASP SLOW, wypaliłem zwykłym bootloader na 1.2MHz, próbowałem wgrać program blink, nie znalazł uC, przełączyłem na slow i wgrał OK. Wypaliłem znowu 9.6MHz, kolejna próba wgrania udana, czyli slow działa z oboma zegarami.
Poza tym teraz mam tylko widoczne programatory widoczne tylko dostarczone z danym core, we wcześniejszych wersjach Arduino było to pomieszane, można było wybrać programator z innego core niż aktualnie wybrane, ale na pewno raz miałem z tym różne jaja, bo kod niby się wgrywał, a nie działał, a wziąłem inny programator, który miał jakiś stary wsad bez auto sck i wgrał poprawnie, ledy zamigały. To był jakiś stary uC, chyba Atmega32.
Jeszcze kwestia sterowników, jak coś nie działa jak trzeba z USBASP, to można znaleźć program ZADIG, zmienić driver, u mnie działa OK libusbK USB, jest tu kilka do wyboru, kiedyś to testowałem, z jednym nie działało Arduino, z drugim miał problemy MKAVRCalculator, używam WIN7 x64.
Z tą zwaloną płytką udało mi się nawet podłączyć odwrotnie zasilanie do Attiny, ale się podniosło, otrzepało i dalej działa.
Miło być decenianym https://buycoffee.to/kaczakat

Odpowiedź
(14-10-2023, 23:07)kaczakat napisał(a): No jakiś problem masz, a pewne to są tylko śmierć i podatki.
Przynajmniej byś napisał, jakie kroki podjąłeś, bo jak tylko tyle ile widać w tym wątku to sukcesów się nie podziewaj.
Wziąłem nowe A13, włożyłem do zje.. płytki stykowej, pomęczyłem się 15 minut, wywaliłem płytkę, która ma jakiś problem z liniowością pinów, wziąłem inną, podłączyłem USB ASP i jedną led na stykówkę, by sygnalizowała prawidłowe zasilanie z programatora, programem AVR LAB wykryłem prawidłowo uC, przeszedłem do Arduino, wybrałem Attiny z core DIY Attiny, ustawiłem go na 9.6 MHz, właściwie to domyślne ustawienia wszystkie,  próbowałem wypalić bootloader, nie dogadał się z uC, wróciłem do AVR LAB++, wyłączyłem mu DIV8, teraz w Arduino wypalił bootloader OK, w tym core nie ma opcji programatora USB ASP SLOW, trzeba by go sobie dodać edytując pliki.
Wgrałem miganie LED na pin 4, tak by nie wypinać programatora, działa OK, więc taktowanie gra. Sprawdziłem czy czyta wartości cyfrowe - OK, użyłem AnalogRead z A3, działa OK i przełącza stan led na D4 w zależności od odczytu.
Zmieniłem core na Micro, w programie odwróciłem logikę, działa OK.
Tu jest też opcja USBASP SLOW, wypaliłem zwykłym bootloader na 1.2MHz, próbowałem wgrać program blink, nie znalazł uC, przełączyłem na slow i wgrał OK. Wypaliłem znowu 9.6MHz, kolejna próba wgrania udana, czyli slow działa z oboma zegarami.
Poza tym teraz mam tylko widoczne programatory widoczne tylko dostarczone z danym core, we wcześniejszych wersjach Arduino było to pomieszane, można było wybrać programator z  innego core niż aktualnie wybrane, ale na pewno raz miałem z tym różne jaja, bo kod niby się wgrywał, a nie działał, a wziąłem inny programator, który miał jakiś stary wsad bez auto sck i wgrał poprawnie, ledy zamigały. To był jakiś stary uC, chyba Atmega32.
Jeszcze kwestia sterowników, jak coś nie działa jak trzeba z USBASP, to można znaleźć program ZADIG, zmienić driver, u mnie działa OK libusbK USB, jest tu kilka do wyboru, kiedyś to testowałem, z jednym nie działało Arduino, z drugim miał problemy MKAVRCalculator, używam WIN7 x64.
Z tą zwaloną płytką udało mi się nawet podłączyć odwrotnie zasilanie do Attiny, ale się podniosło, otrzepało i dalej działa.

Problemem była wersja Core13...już śmiga.
Dzięki za chęci.

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości