• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino jako sterownik 12V
Information 
Siemka wszystkim, jestem tu nowy. Posiadam arduino uno i chciałem wykorzystać je jako sterownik załączający prąd 12V. Żeby codziennie odpalało prąd na przetwornicy, działała mi pompa basenowa i kilka godzin mieszała wodę np.  byłby kupiony moduł RTC jak dobrze znalazłem, arduino by załączało wszystko o godzinie założmy 9 rano do 14 i się gasiło i każdego dnia tak samo. Tylko zastanawiałem się czy da się tak to zrobić i czy jest sens. Jak się da to co musiałbym kupić żeby to zadziałało. Do Uno mam jeszcze wyświetlacz I2C przyciski itd. czyli tak w sumie wszystko co przyda się przy budowie.  Rozmyślałem nad tym, aby był też czujnik deszczu czyli takie bezobsługowe można powiedzieć sterowanie, po pojawieniu się deszczu pompa się wyłącza i szafa gra. Mam nadzieje, że ktoś podpowie i to zrobię.

Odpowiedź
(15-07-2024, 21:55)11stoklosa napisał(a): Siemka wszystkim, jestem tu nowy. Posiadam arduino uno i chciałem wykorzystać je jako sterownik załączający prąd 12V. Żeby codziennie odpalało prąd na przetwornicy, działała mi pompa basenowa i kilka godzin mieszała wodę np.  byłby kupiony moduł RTC jak dobrze znalazłem, arduino by załączało wszystko o godzinie założmy 9 rano do 14 i się gasiło i każdego dnia tak samo. Tylko zastanawiałem się czy da się tak to zrobić i czy jest sens. Jak się da to co musiałbym kupić żeby to zadziałało. Do Uno mam jeszcze wyświetlacz I2C przyciski itd. czyli tak w sumie wszystko co przyda się przy budowie.  Rozmyślałem nad tym, aby był też czujnik deszczu czyli takie bezobsługowe można powiedzieć sterowanie, po pojawieniu się deszczu pompa się wyłącza i szafa gra. Mam nadzieje, że ktoś podpowie i to zrobię.

Pompa to brzmi groźnie - pewnie ma trochę mocy.
Może spracyzuj dokładniej jak wygląda obwód, którym chcesz sterować.
Czy to jest jednokanałowe - włacz/wyłacz pompy i to wszystko?
Pompa jest bezposrednio na 12V? Stałe czy zmienne?
Co to za przetwornica, skąd jest te 12V. Czasami przetwornice mają wejście on/off i może wystarczy sterować tym wejściem?
Jak planujesz zasilanie samego arduino?

Odpowiedź
Plan się zmienił w sumie bo przetwornica nie będzie potrzebna będę mógł to podłączyć normalnie do 230V. Chciałem żeby arduino załączało mi pompę można powiedzieć pompkę bo 60w o godzinie załóżmy 9 i o 14 by się zgasilo. Rozmyślałem nad założeniem do tego czujnika deszczu bo jakby się pojawił deszcz to nie musiałbym szybko lecieć tylko by się zgasilo i tyle.

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości