• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ATS 20+ aktualizacja firmware
Witam, mam taki problem, posiadam globalny radioodbiornik ATS 20+ i chciałem w nim zaktualizować firmware. Na stronie github znalazłem instrukcję jak to zrobić 

https://github.com/pu2clr/SI4735/tree/ma...AliExpress

I zrobiłem wszystko jak jest opisane, ale w programie Arduino IDE 2.2.2 w dalszym ciągu nie mogę wybrać portu, do którego jest podpięte radio.

Zainstalowałem sterowniki do kabla USBasp od Zadig v2.8 i CDM212364 ale to nic nie pomogło.

Radio bazuje na arduino nano SI473X

Odpowiedź
Nie wiem czemu piszesz o USBASP, w tutorialu jest pokazane by podłączyć Arduino NANO i wybrać odpowiedni port COM.
Tutorial masz pokazany na Arduino 1.8.13, lepiej użyj tego samego, są ciągle dostępne starsze wersje do ściągnięcia. Wersja 2.x.x ma jakieś dziwne problemy z tymi portami COM.
W managerze urządzeń windows upewnij się, że widać ten port COM i nie ma przy nim żadnych uwag.
OK, teraz widzę, że można też to zrobić USBASP, tylko tu nie wybiera się portu, a wskazuje programator w , tak samo sprawdź w MU Win, że programator jest prawidłowo wykrywany, nie ma do tego fotki w tutorialu, opcja jest poniżej portu - "programmer" i w tej zakładce wybierasz USBASP, potem z menu Szkic "wgraj używając programatora".

Odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź, będę musiał to sprawdzić raz jeszcze bo robiłem to na kablu miniUSB i na USBASP. Gdyby będą postępy lub ich brak dam znać.

Odpowiedź
Dzień dobry,
chce prosić Was Panowie o pomoc w rozwiązaniu problemu dotyczącego ładowania firmwar'u by Goshante  ATS_EX_v1.18 do wyżej wymienionego odbiornika ATS 20+.  Jest w nim sporo ciekwaych i użytcznych zmian.
Załadowałem firmware do odbiornika zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji twórcy tego oprogramowania. Sterowniki właściwe, port zgłasza swoją aktywność bez problemu.
Wszytko poszło gładko (no prawie), na wyświetlaczu pojawiły się informacje o nowym fw, prawidłowo wszystko mieści się na wyświetlaczu tak jak w prezentowanej instrukcji.
Jest jednak problem. Można przeglądać wszystkie opcje zmian nowego oprogramowania tylko kiedy odbiornik jest podłaczony kablem do komputera. Niestety po odłaczeniu go, wyświetlacz wygasa. Restart niestety nie pomaga, radio się włacza i owszem, słychać charakterystyczne tykniecie w głośniku, słychać szum, świeci czerwona diodka na płytce ale wyświetlacz nic nie pokazuje.
Procedurę flashowania wykonywałem na AVRDUDES.
Czy jest możliwość naprawienia tego błędu ?

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości