• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bład podczas wgrywania
#1
Cześć, próbuje przenieść projekt z ardu na oddzielny uC i używam programatora USBasp i podstawki do programowania i mam problemy, mianowicie udało mi się wgrać bootloader do attiny13 oraz Atmegi8 lecz błędy zaczęły wyskakiwać podczas wgrania do innego attiny13, atmegi328 oraz atmegi32 niemożliwe chyba żeby 3 nowe uC były uszkodzone? i teraz pytanie co może być nie tak? 
Poniżej kopia błędu podczas wgrywania bootloadera do Atmegi328 z Arduino IDE może ktoś coś wykombinuje 

Arduino:1.8.16 (Windows Store 1.8.51.0) (Windows 10), Płytka:"ATmega328, Yes (UART0), EEPROM retained, 328P / 328PA, BOD 2.7V, LTO disabled, External 8 MHz"



avrdude: Version 6.3-20201216

        Copyright © 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/

        Copyright © 2007-2014 Joerg Wunsch



        System wide configuration file is "C:\Users\mateu\OneDrive\Dokumenty\ArduinoData\packages\MiniCore\hardware\avr\2.1.3/avrdude.conf"



        Using Port                    : usb

        Using Programmer              : usbasp

        AVR Part                      : ATmega328P

        Chip Erase delay              : 9000 us

        PAGEL                        : PD7

        BS2                          : PC2

        RESET disposition            : dedicated

        RETRY pulse                  : SCK

        serial program mode          : yes

        parallel program mode        : yes

        Timeout                      : 200

        StabDelay                    : 100

        CmdexeDelay                  : 25

        SyncLoops                    : 32

        ByteDelay                    : 0

        PollIndex                    : 3

        PollValue                    : 0x53

        Memory Detail                :



                                  Block Poll              Page                      Polled

          Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size  Size #Pages MinW  MaxW  ReadBack

          ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------

          eeprom        65    20    4    0 no      1024    4      0  3600  3600 0xff 0xff

          flash        65    6  128    0 yes    32768  128    256  4500  4500 0xff 0xff

          lfuse          0    0    0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00

          hfuse          0    0    0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00

          efuse          0    0    0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00

          lock          0    0    0    0 no          1    0      0  4500  4500 0x00 0x00

          calibration    0    0    0    0 no          1    0      0    0    0 0x00 0x00

          signature      0    0    0    0 no          3    0      0    0    0 0x00 0x00



        Programmer Type : usbasp

        Description    : USBasp, http://www.fischl.de/usbasp/



avrdude: auto set sck period (because given equals null)

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

        Double check connections and try again, or use -F to override

        this check.





avrdude done.  Thank you.



Błąd przy wgrywaniu bootloadera.
 
Odpowiedź
#2
Nowe mają zegar 1MHz, programator powinien mieć ustawiony wolniejszy zegar, Arduino czasami ma to w nosie, albo jakimś programem zmień im fusebit ckdiv8, albo jeśli masz już jakieś core dla dodatkowych uC mogła się pojawić opcja wyboru programatora w wersji SLOW. Jak chcesz je mieć programowane na zegarze <4MHz to trzeba mieć to na uwadze.
 
Odpowiedź
#3
(02-10-2021, 01:23)Irvin napisał(a): Nowe mają zegar 1MHz, programator powinien mieć ustawiony wolniejszy zegar, Arduino czasami ma to w nosie, albo jakimś programem zmień im fusebit ckdiv8, albo jeśli masz już jakieś core dla dodatkowych uC mogła się pojawić opcja wyboru programatora w wersji SLOW. Jak chcesz je mieć programowane na zegarze <4MHz to trzeba mieć to na uwadze.
Tak faktycznie po ustawieniu 1mhz internal i ustawieniu na usbasp slow wgrało bootloader na atmege32 lecz potem chciałem wgrać na external  8mhz i juz błędy zaczęły wiskakiwać i spowrotem nie dało razy wgrać bootloadera badź programu

myślę że potrzbuje tego zewnętrznego oscylatora 16mhz bo mam urządzenie na I2C i wykonuje tysiące operacji czasami na sekundę
 
Odpowiedź
#4
dobra działa, trik z odpinaniem i podpinaniem programatora działa, dzięki za każde info Smile
 
Odpowiedź
#5
Jak potem wgrywasz na 8MHz to niestety trzeba znowu przełączyć typ programatora na ten bez SLOW. Niektóre programy do wgrywania automatycznie negocjują prędkość, Arduino albo ze SLOW, albo bez. Niektóre programatory mają jeszcze zworkę do wyboru trybu i to ustawienie musi być zgodne, najlepiej wgrać nowszy firmware do nich.
 
Odpowiedź
#6
Hmm bootloader wgrywa normlanie a jak chce mój projekt wgrać to nie idzie przez prograator usbasp na atmege32 a na Arduino leonardo wgrywa bez problemu. Ktoś przetłumaczy błąd? Próbowałem na ustawieniach slow i normlanie i też nie idzie. Dodam że udało mi się już wgrać program jakiś lecz minęło parę dni i nic nie robiłem z układem ani ustawieniami i po prostu chce wgrać inny program i nie idzie nawet tego samego co był nie idzie.


Arduino:1.8.16 (Windows Store 1.8.51.0) (Windows 10), Płytka:"ATmega32, Yes (UART0), EEPROM retained, Standard pinout, BOD 2.7V, LTO disabled, External 16 MHz"

Szkic używa 13852 bajtów (42%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.

Zmienne globalne używają 577 bajtów (28%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1471 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.

avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM10": Nie mo�na odnale�� okre�lonego pliku.




Problem uploading to board. See https://support.arduino.cc/hc/en-us/sect...0003198300 for suggestions.



Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
 
Odpowiedź
#7
"avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM10" tak nie powinien wyglądać komunikat gdy wgrywasz programatorem USB. Jest osobna opcja do wgrywania wskazanym w menu programatorem, w menu "wgraj używając programatora" lub jak klikasz strzałkę --> to trzymaj shift.
A jak nie może znaleźć pliku faktycznie to czasami takie psikusy robią programy antywirusowe, trzeba wyłączyć katalog gdzie jest generowany wsad do wgrania z monitorowania. Jak nie wgrywa poprawnie z bootloadera to winny może być sterownik dla mostka USB-UART.
Tu jest darmowy program do wgrywania wsadów poza Arduino, bootloaderem i przez różne programatory, ale trzeba się zalogować, https://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=3950
 
Odpowiedź
#8
(04-10-2021, 22:02)kaczakat napisał(a): "avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM10" tak nie powinien wyglądać komunikat gdy wgrywasz programatorem USB. Jest osobna opcja do wgrywania wskazanym w menu programatorem, w menu "wgraj używając programatora" lub jak klikasz strzałkę --> to trzymaj shift.
A jak nie może znaleźć pliku faktycznie to czasami takie psikusy robią programy antywirusowe, trzeba wyłączyć katalog gdzie jest generowany wsad do wgrania z monitorowania. Jak nie wgrywa poprawnie z bootloadera to winny może być sterownik dla mostka USB-UART.
Tu jest darmowy program do wgrywania wsadów poza Arduino, bootloaderem i przez różne programatory, ale trzeba się zalogować, https://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=3950
oo wielkie dzięki, funkcja "Wgraj używając programatora" zadziałała Smile nawet nie wiedziałem o tej funkcji a kilka razy udało się normalnie wgrać. Temat ogarnięty. Dzięki za pomocną podpowiedź
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości