• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blędny pomiar prądu przekładnikien...
Nie wiem czy to odpowiedni dział, w razie można przenieść Wink

Robię sobie watomierz trójfazowy bazując na projekcie:

https://www.the-diy-life.com/simple-ardu...rgy-meter/

Kupiłem przekładniki DL-CT03C 2000-1, wyliczyłem że dla maks 25A powinienem zastosować rezystor 200Ohm (dałem 220).Przekładnik jest zasilony z dzielnika 100kOhm jak w projekcie.

Pomiar działa z jednym "ale" - jest nieliniowy błąd. Jeśli wyskaluję wyniki pomiaru tak, żeby prąd zgadzał się przy mocy około 1300W to się zgadza, za to przy mocy około 500W wynik pomiaru jest dwa razy za niski.

Nie wiem o co chodzi - czy przekładnik może tak nieliniowo działać?

Z góry dzięki za podpowiedzi...

Kod:
int currentPin = 0;            
double kilos = 0;
int peakPower = 0;

float prad = 0;
int p = 0;

float ms_POMIAR = 0;

void setup()
{
  Serial.begin(115200);           
}

void loop()
{

ms_POMIAR = millis();

for (p=1 ; p<=35 ; p++) // 35x = 1s // uśrednianie w celu wygładzenia szumów,

{
      int current = 0;
      int maxCurrent = 0;
      int minCurrent = 1000;
      for (int i=0 ; i<=250 ; i++)  // szukanie Vmax
      {
        current = analogRead(currentPin);
        if(current >= maxCurrent)
          maxCurrent = current;
      }

if (maxCurrent <= 512)
      {
        maxCurrent = 512;
      }

prad = prad + (maxCurrent-512) ;

}

//Serial.println(prad/p);    //Serial.print(" "); Serial.println(millis()-ms_POMIAR);

Serial.println(((prad / p)*0.7071)/32.91); //Serial.print(" ");

prad = 0;

}

Odpowiedź
(28-07-2024, 09:40)PierwszyWolnyLogin napisał(a): Nie wiem czy to odpowiedni dział, w razie można przenieść Wink

Robię sobie watomierz trójfazowy bazując na projekcie:

https://www.the-diy-life.com/simple-ardu...rgy-meter/

Słaby ten projekt, w sumie to taki amperomierz wyskalowany w jednostkach mocy. Nie uwględnia przesunięć fazy (cos fi).

Cytat:Kupiłem przekładniki DL-CT03C 2000-1, wyliczyłem że dla maks 25A powinienem zastosować rezystor 200Ohm (dałem 220).Przekładnik jest zasilony z dzielnika 100kOhm jak w projekcie.

Akurat w tym przypadku powinieneś dać rezystor mniejszy niż wyliczony, nigdy większy - mogą wystąpić przekroczenia zakresu ADC.
A tak swoją drogą strasznie duże te rezystory dzielnika - w obwodzie pomiarowym masz przynajmniej kilka mA, to dzielnik powiniem mieć przynajmniej podobnego rzędu prąd. Przetworniki AC nie lubią dużej impedancji wyjściowej źródła napięcia - muszą szybko naładować kondensator w układzie Sample/Hold.

Cytat:Pomiar działa z jednym "ale" - jest nieliniowy błąd. Jeśli wyskaluję wyniki pomiaru tak, żeby prąd zgadzał się przy mocy około 1300W to się zgadza, za to przy mocy około 500W wynik pomiaru jest dwa razy za niski.

Nie wiem o co chodzi - czy przekładnik może tak nieliniowo działać?

Zasadniczo to może - jak się nasyci rdzeń. A tak ogólnie to porównuj wskazanie z amperomierzem - może to różne obciążenia i różny cos fi?

Odpowiedź
Sprawdzałem z dwoma różnymi "watomierzami" - dają takie same wyniki, a mój inne.
Spróbuję zmienić dzielnik, może to ma wpływ?...

Odpowiedź
(28-07-2024, 15:32)PierwszyWolnyLogin napisał(a): Sprawdzałem z dwoma różnymi "watomierzami" - dają takie same wyniki, a mój inne.
Spróbuję zmienić dzielnik, może to ma wpływ?...

Ale takie regulaminowe watomierze mierzą moc czynną - uwzględniają cos fi. Po prostu przez pewną liczbę okresów napięcia (n*20ms) mierzą (ze sporą częstotliwością) prąd i napięcie, mnożą, czasami wychodzi >0 czasami <0, ale jak się zsumuje wyjdzie co trzeba.

Odpowiedź
Zmieniłem dzielnik na 2x 1kOhm. Niestety to nie to - pomiary oczywiście się zmieniły, ale nadal wyniki nie trzymają się kupy...

Odpowiedź
(29-07-2024, 17:27)PierwszyWolnyLogin napisał(a): Zmieniłem dzielnik na 2x 1kOhm. Niestety to nie to - pomiary oczywiście się zmieniły, ale nadal wyniki nie trzymają się kupy...

A sumie to pomiary nie powinny się zmienić, gdyby te 100kOhm były wystarczające.
Ciągle masz te 220Ohm?

Odpowiedź
(29-07-2024, 19:59)oscarX napisał(a):
(29-07-2024, 17:27)PierwszyWolnyLogin napisał(a): Zmieniłem dzielnik na 2x 1kOhm. Niestety to nie to - pomiary oczywiście się zmieniły, ale nadal wyniki nie trzymają się kupy...

A sumie to pomiary nie powinny się zmienić, gdyby te 100kOhm były wystarczające.
Ciągle masz te 220Ohm?

Tak, ciągle 220Ohm. Obliczony jest do 25A a na razie jestem około 6A Wink
Ale z ciekawości dołożę jutro drugi rezystor i zrobię 440Ohm co ograniczy zakres do <> 12A...

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości