• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dekoder Biegów dla Motocykla
Lightbulb 
W motocyklu z instalacją 12v wyprowadzone są 3 przewody ze skrzyni
biegów K1, K2, K3. W odpowiednich momentach przenoszą sygnał minus
(masa). Ich kombinacja informuje jaki bieg jest włączony.
Bieg 1 to K2+K3 (K1 bez masy)
Bieg 2 to K1+K3
Bieg 3 to K3
Bieg 4 to K1+K2
Bieg 5 to K2
Bieg 6 to K1
Luz (neutralny) to brak masy na jakimkolwiek z 3 przewodów.

Licznik w motocyklu został zmieniony na inny i teraz aby wyświetlał aktualny
bieg niezbędne jest rozdzielenie kombinacji 3 przewodów na 6 osobnych
dla każdego biegu. Nowy licznik również wskazuje odpowiedni bieg dzięki
sygnałowi minusowemu (masa). Mało miejsca, więc tylko arduino nano się zmieści.
Chciałbym prosić o pomoc jak to zbudować, bo zielony jestem w temacie.

Odpowiedź
(01-08-2025, 09:18)Adamoos napisał(a): sygnałowi minusowemu (masa). Mało miejsca, więc tylko arduino nano się zmieści.
Chciałbym prosić o pomoc jak to zbudować, bo zielony jestem w temacie.

A nie lepiej prosto jednym układem scalonym? Dekoder 3 na 8 -> np. 7441 z serii TTL  albo jakiś odpowiednik w CMOS (seria 4000 - pójdzie na 12V bezpośrednio, nie trzeba będzie konwerterów poziomów, stabilizatorów itp). To są dekodery 1 z 10 z otwartym kolektorem od razu do sterowania różnymi wyświetlaczami. W ogóle to najpierw musisz sprawdzić jakie napięcie panuje na wejściach tego nowego licznika gdy podasz mu zasilanie - skoro oczekuje zwarcia do masy, to jakieś napięcie musi podawać.Warto tez zmierzyć prąd jaki popłynie gdy zewrzesz takie wejście do masy - od wyników zależy jakie konkretnie parametry elektryczne wejść i wyjść będą wymagane od tego układu i czy sam taki układ wystarczy, czy trzeba będzie go wspomóc np. czymś z serii ULN.

Odpowiedź
W motocyklu jest teraz taki licznik
https://allegro.pl/oferta/licznik-motocy...5401247837
Posiada on zasilanie z instalacji motocykla
Czy dekoder 3 na 8 zadziała? Na pierwszym biegu jest K1+K3, czyli pojawia się masa na K1, która gdy występuje pojedynczo, to informuje o biegu szóstym.
Bieg 2 to K1+K3
Bieg 3 to K3
Bieg 4 to K1+K2
Bieg 5 to K2
Bieg 6 to K1

Odpowiedź
(03-08-2025, 15:53)Adamoos napisał(a): W motocyklu jest teraz taki licznik
https://allegro.pl/oferta/licznik-motocy...5401247837
Posiada on zasilanie z instalacji motocykla
Czy dekoder 3 na 8 zadziała? Na pierwszym biegu jest K1+K3, czyli pojawia się masa na K1, która gdy występuje pojedynczo, to informuje o biegu szóstym.
Bieg 2 to K1+K3
Bieg 3 to K3
Bieg 4 to K1+K2
Bieg 5 to K2
Bieg 6 to K1
Nie mam tego licznika więc ja pomierzyć nie mam jak. Dekoder 3 na 10 lub większy to jest dokładnie to co potrzebujesz. Jest tego pełno, bo służą w kompach do dekodowania adresów, sterują wyświetlaczami w których każda cyfra ma własny pin itp. Trzeba tylko dobrać taką wersję, która będzie jak najbardziej pasować do napięć i prądów by zamknąć urządzenie w jednym układzie scalonym i nie dodawać buforów/wzmacniaczy/konwerterów. Będziesz musiał tylko dociągnąć wejścia do + zasilania układu cyfrowego, bo skrzynia pewnie żadnego swojego napięcia nie ma - tylko zwiera na masę i reszta jej nie obchodzi. Do tego potrzebne będą 3 rezystory lub jeden r-pack. I to w zasadzie wszystko. Problemem są te napięcia i prądy - skoro w nowym liczniku trzeba wejście zewrzeć na masę, to gdy jest rozwarte musi być na nim jakieś napięcie. Pewnie jest to albo 5V albo 12V - w tym drugim przypadku potrzeba by układ wytrzymał to napięcie. I druga sprawa - jaki popłynie prąd gdy się zewrze wejście na masę (można po prostu zewrzeć amperomierzem). Pewnie nie będzie dużo - kilkadziesiąt mA max, ale to też musi wytrzymać układ. Użycie Arduino nic nie zmieni - też będzie potrzebna elektronika dopasowująca napięcia i prądy.  Na allegro ten licznik wygląda na czysto elektroniczny - więc pewnie dużego prądu nie potrzeba i pewnie 7441/74141 wystarczą, będziesz musiał tylko zorganizować 5V zasilania. Jakby znaleźć odpowiednik w serii 4000 CMOS, to pójdzie bezpośrednio z 12V. W sumie zamiast mierzyć możnaby sprawdzić w dokumentacji, ale tak na szybko nic w znanych mi językach nie znalazłem. Masz jakąś dokumentacje techniczną to tego wynalazku? Jakiś plik .pdf?

Odpowiedź
(04-08-2025, 01:04)oscarX napisał(a):
(03-08-2025, 15:53)Adamoos napisał(a): Ze skrzyni wychodzą również przewody zasilające (12v i minus). Nie ma żadnych napięć ze strony skrzyni oraz ze strony 6 przewodów licznikowych (od biegów). Oczywiście licznik jest w pełni elektroniczny i ma podpięte zasilanie z motocykla. 

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości