09-12-2018, 12:49
Witam
Mam problem i zbytnio nie wiem jak do tego podejść, mianowicie:
Atmega328p z podłączonym ethernetem ENC28J60 i biblioteką <EtherCard.h>
MOSI<->MOSI
MISO<->MISO
SCK<->SCK
CS<->PIN10
VCC<-> + zasilacz labo 3,3V
GND<-> - zasilacz labo
Atmega zasilana z programatora przez USB +5V
Masy oczywiście połączone razem (GND usb, GND zasilacz)
Układ działa bez problemu, to znaczy pobiera adres IP z dhcp, odpowiada na pingi itd...
Natomiast gdy do pinów SPI podłączę Czytnik kart SD ethernet zamiera.
Czytnik SD podłączam tak samo jak ethernet z tym że VCC z programatora USB (czytnik ma na sobie stabilizator na 3.3) i PIN CS do PINu 9 w atmedze.
Przeczytałem że do SPI może być podłączone wiele urządzeń z tym że to z którym ma gadać atmega musi mieć pin CS w stanie LOW.
Piszę więc w kodzie że pin 10(eth) i 9(SD) mają być OUTPUT i pin 10 ma być LOW a pin 9 ma być na HIGH.
Teraz teoretycznie ethernet powinien dalej działać a SD powinna być ignorowana, natomiast nie działa nic.
Odpinam więc PIN 9 (cs od SD) i na sztywno podłączam do +5V (HIGH) a ethernet dalej leży
Układy osobno działają bez problemu a razem nie koniecznie. Czy ktoś ma jakąś sugestię w takiej sytuacji ?
Dziękuję i pozdrawiam
Mam problem i zbytnio nie wiem jak do tego podejść, mianowicie:
Atmega328p z podłączonym ethernetem ENC28J60 i biblioteką <EtherCard.h>
MOSI<->MOSI
MISO<->MISO
SCK<->SCK
CS<->PIN10
VCC<-> + zasilacz labo 3,3V
GND<-> - zasilacz labo
Atmega zasilana z programatora przez USB +5V
Masy oczywiście połączone razem (GND usb, GND zasilacz)
Układ działa bez problemu, to znaczy pobiera adres IP z dhcp, odpowiada na pingi itd...
Natomiast gdy do pinów SPI podłączę Czytnik kart SD ethernet zamiera.
Czytnik SD podłączam tak samo jak ethernet z tym że VCC z programatora USB (czytnik ma na sobie stabilizator na 3.3) i PIN CS do PINu 9 w atmedze.
Przeczytałem że do SPI może być podłączone wiele urządzeń z tym że to z którym ma gadać atmega musi mieć pin CS w stanie LOW.
Piszę więc w kodzie że pin 10(eth) i 9(SD) mają być OUTPUT i pin 10 ma być LOW a pin 9 ma być na HIGH.
Teraz teoretycznie ethernet powinien dalej działać a SD powinna być ignorowana, natomiast nie działa nic.
Odpinam więc PIN 9 (cs od SD) i na sztywno podłączam do +5V (HIGH) a ethernet dalej leży
Układy osobno działają bez problemu a razem nie koniecznie. Czy ktoś ma jakąś sugestię w takiej sytuacji ?
Dziękuję i pozdrawiam