• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
L298N na ArduinoMega działa tylko na 980Hz PWM
Witam forumowiczów 

Mam taki problem ze podłączone mam 4 sterowniki L298n mam podłączone silniki DC 
Dwa silniki pracują z zgodnie z oczekiwaniami czyli sterowanie prędkością działa itd.
Używam jeden silnik na jeden L298n i te właśnie dwa pierwsze działają tylko na pinach (a są tylko dwa na Mega) na częstotliwości 980Hz reszta pinów PWM ma 480Hz jak dobrze pamiętam i trzeci silnik chodził na pełnej prędkości ale wyszło po czasie  że pasowałoby mi też ten silnik zwalniać trochę przed krancowką  ale na innych pinach to zwalnianie nie działa i chodzi cały czas na maksymalnej prędkości .
Po przełączeniu przewodu z pierwszego czy drugie sterownika trzeci silnik działa jak należy także wykluczam uszkodzony sterownik L298n
Napięcie mam podane większe na sterownik o 2.4v bo obcina o jakieś 2v .czyli daje 14.4v na 12v silnik.
Masy mam też  połączone od sterowników z Arduino. Także do tego momentu jest wszystko ok oprócz tych brakujących wyjść PWM na 980hz
Znalazłem że sterownik L298n pracuje do max 40khz . 
Czy szukać innego sterownika nie wiem co mam zrobić .
Z góry dziękuję za odpowiedź
Acha i używam biblioteki l298n

Odpowiedź
Zobacz sobie mapkę pinów, który timer które piny obsługuje, Timer0 zwykle jest wykorzystywany do delay czy millis, więc w innych możesz sobie pogrzebać i zmienić częstotliwości PWM. Jak to jest płytka MEGA to ma więcej pinów PWM niż tu potrzebujesz. Może nawet biblioteka obsługuje taką opcję, nie wiem której konkretnie używasz, to popularny moduł, więc pewnie bibliotek jest do tego na pęczki.
Miło być decenianym https://buycoffee.to/kaczakat

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości