• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mały silnik prądu stałego szarpie się zamiast obracać płynnie.
Buduję małego robota i używam silnika 12 V DC z sterownikiem L298N.

Kiedy wysyłam sygnał PWM z mojego Arduino Uno, silnik po prostu szarpie się w przód i w tył zamiast obracać się płynnie. Silnik i sterownik kupiłem w tanim zestawie w lokalnym sklepie.

Zastanawiam się, czy silnik jest po prostu niskiej jakości, czy też mam problem z kodem. Wypróbowałem różne częstotliwości PWM i dodałem kondensator na zaciskach silnika, ale nadal bezskutecznie.

Szukałem w Internecie różnych sprzedawców na Amazonie, eBayu i innych platformach internetowych, takich jak Alibaba. Zastanawiam się nad zakupem nowego egzemplarza.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tanimi silnikami, które zachowują się w ten sposób?

Czy może to być wadliwy sterownik lub problem z okablowaniem?
...

Odpowiedź
(15-05-2026, 05:51)Xtrim008 napisał(a): Buduję małego robota i używam silnika 12 V DC z sterownikiem L298N.

Kiedy wysyłam sygnał PWM z mojego Arduino Uno, silnik po prostu szarpie się w przód i w tył zamiast obracać się płynnie. Silnik i sterownik kupiłem w tanim zestawie w lokalnym sklepie.

Zastanawiam się, czy silnik jest po prostu niskiej jakości, czy też mam problem z kodem. Wypróbowałem różne częstotliwości PWM i dodałem kondensator na zaciskach silnika, ale nadal bezskutecznie.

Szukałem w Internecie różnych sprzedawców na Amazonie, eBayu i innych platformach internetowych, takich jak Alibaba. Zastanawiam się nad zakupem nowego egzemplarza.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tanimi silnikami, które zachowują się w ten sposób?

Czy może to być wadliwy sterownik lub problem z okablowaniem?

A nie podłączyłeś przypadkiem sygnału PWM na wejście DIR? Silnik po prostu podłącz na próbę do zasilacza 12V i sprawdź czy działa.

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości