• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nietypowy problem z roletami - Domoticz (zdublowane ID)
#1
Witam Serdecznie zapaleńców,

Od jakiegoś czasu zgłębiam tajniki Arduino w połączeniu z biblioteką MySensors oraz Domoticzem. Posiadam dwie płytki Arduino 2560 mega. Pierwsza płytka steruje oświetleniem wraz z ekspanderami pinów MCP23017 i działa to poprawnie. Druga płytka przygotowana jest pod rolety i również posiada powyższe ekspandery. Samo sterowanie roletami z poziomu Arduino działa poprawnie. Problemy mam z powiązaniem tego z domoticzem. Domowicz wykrywa rolety, ale tylko do ID 15. Są to rolety obsługiwane z pinów natywnych mikrokontrolera. Nie widać tych obsługiwanych przez ekspandery. W konfiguracji sprzętu (dodanego przez USB Gateway MySensors) widać wszystkie ID zadeklarowanych  21 rolet:
[Obrazek: 60886e9748e1c.jpg]

Lecz w zakładce z urządzeniami widać rolety tylko do ID 15 (te natywnie obsługiwane).
[Obrazek: e7a09399e5367.jpg]

Pomyślałem, aby dodać nie wykryte rolety przez ręcznie wykrywanie w zakładce przełączniki, ale domoticz informuje, że urządzenie jest już dodane. Faktycznie uruchamiając nie wykrytą roletę z ID 16 (pinem wejściowym na Expanderze) domoticz wyświetla informację o zmianie statusu dla rolety ID 0. Dla ID 17 z ID 1 itp. Kolejnym krokiem było zweryfikowanie jakie rozkazy wysyłane są przez port USB. I tutaj również wszystko wygląda poprawnie. Zarówno deklaracja urządzeń jak i późniejsza komunikacja odbywa się z uwzględnieniem poprawnych ID.
[Obrazek: 131aa154175ad.jpg]

Czy może miał ktoś z szanownych koleżanek i kolegów podobny przypadek? Weryfikowałem parokrotnie czy ID urządzeń się nie nakładają i nie znalazłem w komunikacji USB ani kodzie programu błędu aby dwa urządzenia posiadały taki sam ID.

Pozdrawiam
Tomek
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości