• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar częstotliwości przebiegu prostokątnego
(06-12-2023, 19:50)Fondix napisał(a): Witam
Mam zagwozdkę. W programie poniżej wykonuje między innymi pomiar częstotliwości przebiegu prostokątnego za pomocą funkcji PulseIn w zakresie 2kHz do około 12kHz. 

Musisz bardziej sprecyzować problem - np. jak dokładnie chcesz mierzyć tą częstotliwość, jak często. Od tego zależy czy lepiej będzie liczyć impulsy w ustalonym czasie czy mierzyć długość 1 okresu przebiegu. Wydaje mi się, że jeśli pomiar ma być możliwie najlepszy musisz "wyjść poza Arduino" tzn. zakładająć że wykorzystujesz Atmegę wykorzystać jakiś wolny TIMER, wykonać kilka połączeń (impulsy na TIMER a nie na GPIO). Oczywiście trzeba dać generator kwarcowy. Kiedyś zbudowałem układ po pomiary częstotliwości na procku ATXmega (ma więcej układów peryferujnych) i korzystając z impulsów 1PPS z odbiornika GPS zmierzyłem częstotliwość zegarową. Wyszło 24MHz z wahaniami po kilkaset Hz (przy taktowaniu kwarcowym) lub po kilkanaście kHz (przy taktowaniu z wbudowanego generatora RC). W ATXmega można zegar przełączać programowo w trakcie pracy...
Dokumentacja Arduino podaje, że na ATmedze core wykorzystuje 1 timer, reszta jest wolna.
Może jest jakaś gotowa biblioteka...

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: Pomiar częstotliwości przebiegu prostokątnego - przez oscarX - 06-12-2023, 20:46

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości