• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z arduino 2.3.10 i kompilacją przykładu Blink na ESP-01
Witam wszystkich.

Mam taki problem: przy próbie kompilacji przykładowego projektu Blink na ESP8266 pojawia mi się taki błąd:

fork/exec C:\Users\Administrator\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\python3\3.7.2-post1/python3.exe: Parametr jest niepoprawny.

Compilation error: fork/exec C:\Users\Administrator\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\python3\3.7.2-post1/python3.exe: Parametr jest niepoprawny.

Nie mam pojęcia co to za błąd a w google nic nie mogę znaleźć.

Czy ktoś spotkał się takim problemem?
Biblioteka do esp8266 v.3.1.2

Proszę o jskieś sugestie.

Odpowiedź
Mi często pomaga AI przy problemach z kompilacją. W Twoim wypadku jest mowa o reinstalację biblioteki płytek. A jak ustawiasz płytkę Arduino to kompiluje się ok?

Odpowiedź
(06-07-2026, 05:46)ewemarkam napisał(a): Mi często pomaga AI przy problemach z kompilacją. W Twoim wypadku jest mowa o reinstalację biblioteki płytek. A jak ustawiasz płytkę Arduino to kompiluje się ok?
Cześć.
To nie chodzi o reinstalację bibliotek. Problem powodowało fork/exec . COMODO nie pozwoliło uruchomienia kompilacji w nowym wątku. Po dodaniu katalogu Arduino jako bezpiecznego w opcjach COMODO problem zniknął i kompilacje różnych płytek esp8266 i esp32 wykonały się prawidłowo.

Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 3 gości