• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z modułem nRF24L01
#1
Witam, 

jestem tu nowy i mam znikome doświadczenie w arduino, mam problem z modułami nRF24L01.

Mianowicie jestem w trakcie tworzenia projektu zdalnie kontrolowanej dłoni robota przy użyciu dwóch płytek nano, serwomechanizmów oraz czujników ugięcia. Podczas sprawdzania komponentów natknąłem się na problem z komunikacją pomiędzy modułami nRF24L01. Skopiowałem gotowy kod, który umożliwia sprawdzenie komunikacji i jest problem. 
Po wgraniu programu nadajnika i odbiornika na płytki i włączeniu monitora portu pojawiają się różne znaki m.in. znaki zapytania itp. podczas gdy powinno tam być "Hello World". 
Wiem, że moduły te zasilane są napięciem 3,3V a nie 5V, dlatego też zaopatrzyłem się w adaptery, które posiadają na wejściu kondensatory filtrujące napięcie, tak aby właśnie takie problemy nie występowały. 
Podłączenie modułu dla obu płytek jest następujące:
CE - D 9 
CSN - D 10
SCK - D 13
M0 - D 11
M1 - D12
IRO - nie podłączone

Jedna płytka z komponentami zasilana jest dwoma ogniwami 3,7V 18650, druga natomiast baterią 9V poprzez przetwornicę step-down 9v-5v. 

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. 
 
Odpowiedź
#2
Te pytajniki to może trochę podstawowe, ale zazwyczaj winą jest inna prędkość transmisji na port szeregowy a inna ustawiona w monitorze portu.
 
Odpowiedź
#3
(13-01-2022, 06:46)ewemarkam napisał(a): Te pytajniki to może trochę podstawowe, ale zazwyczaj winą jest inna prędkość transmisji na port szeregowy a inna ustawiona w monitorze portu.
Prędkość transmisji na port szeregowy ustawiona jest taka sama jak na monitorze - 9600
 
Odpowiedź
#4
Adaptery czy konwertery sygnału 3<->5V? Bo jak zasilasz 3.3V to i taki sygnał jest generowany, a Arduino standardowo generuje 5V. Niektóre konwertery są jednokierunkowe. W drugą stronę komunikacja powinna działać OK, ale jednak ta różnica napięć powoduje niepewność, czy każdy stan LOW/HI jest prawidłowo identyfikowany.
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości