• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z zewnętrznym zasilaniem - restart arduino
#1
Witam serdecznie.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Arduino Mega do którego mam podłączone kilka czujników, wyświetlacz, przekaźnik i kilka diod LED. W momencie w którym Arduino podłaczone jest przez kabel USB wszystko pięknie chodzi, reaguje itd.
Problem pojawia się w momencie, gdy arduino podłączę z zewnętrznego zasilacza. (próbowałem wymienić zasilacz - nic nie pomogło). Polega to na tym, że cały układ zaczyna się resetować, wszystko przygasa a po chwili ponownie się uruchamia(i tak w kółko). Nie spotkałem się nigdy z takim problemem i nie wiem jak go rozwiązać. Chciałbym aby ktoś spróbował mi pomóc.
 
Odpowiedź
#2
Do jakiejkolwiek analizy co jest nie tak potrzebny jest schemat całości i informacja o użytych zasilacza. Proste sprawdzenie to zmieniasz zasilacz, wszystko działa OK to winny jest zasilacz, zmieniasz płytkę MEGA na inną, wszystko działa OK to winna płytka, pewnie stabilizator. Ważne jest też co masz podłączone do tego Arduino, co do zasady całość nie może brać więcej niż 0.5A, a im mniej tym lepiej, jak jest duży pobór prądu to lepiej użyć osobnego zasilacza do peryferiów, w szczególności gdy to są jakieś silniki, cewki, tafo.
 
Odpowiedź
#3
Rozumiem, jednakże tak jak wspomniałem, zasilacz został wymieniony. Obecnie zewnętrzny z jakiego korzystam ma maksymalne obciążenie prądowe 3A. Zastanawia mnie fakt, że na samym USB z komputera wszystko poprawnie działa a z tego co wiem ma on dosyć małą wydajność prądową. Tak czy inaczej, cały układ na pewno nie pobiera więcej niż 0.5A.
Czyli zakładasz, że takie objawy może powodować stabilizatora, tak?
 
Odpowiedź
#4
Może mieć i 500A, a np. 5V i się do niczego nie nadaje, a przynajmniej w taki sposób, jak najprawdopodobniej próbujesz go użyć. To, że nie podałeś tego napięcia już wiele mówi, niestety niekorzystnie dla Twojego projektu...
 
Odpowiedź
#5
Zasilacz jest dedykowany 12V/3A.
 
Odpowiedź
#6
Czyli jednak parametrami jest OK, minimum to 7V, im więcej tym gorzej ale do 12V powinno być OK, mierzyłeś napięcie na pinie 5V? Multimetr z grubsza coś pokaże, można zrobić pomiar samej płytki MEGA i potem z podłączoną reszta. Niestety faktyczny obraz można zobaczyć oscyloskopem, zanik napięcia może trwać usekundy, multimetr tego nie zauważy uśredniając kilka odczytów z 1s, a tyle wystarczy by zrobić reset, jak multimetr pokaże <4.5V to jest oczywiste, a jak nie to niestety nic nie znaczy. Tak czy inaczej warto się rozejrzeć za inną płytką MEGA/UNO i sprawdzić z tym zasilaczem.
 
Odpowiedź
#7
Dziękuje za pomoc, postaram się podmienić płytkę na inna dla testu.
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości