• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"prosty" termometr na DHT 11
#1
Witam
Z racji tego że jestem zupełnie początkującym a do tego zabrałem się w już dosyć zaawansowanym wieku Big Grin
to mam problem od samego początku. A więc tak: postanowiłem sobie kupić zestaw startowy arduino i na 
początek zbudować temometr (chciałem zegar ale okazało sie że nie ma w zestawie modułu czasu - zamówiłem)
więc zbudowałem ten termometr wg instrukcji z internetów i powiem ku mojemu zaskoczeniu - działa!
Teraz mam taki problem:wyświetlacz pokazuje w pierwszej lini T: (wartość temeratury) H: (wartość wilgotności)
i to wszystko. Ja chiałbym jednak by to wyglądało następująco :
w pierwszej lini u góry - napis TEMPERATURA a w dolnym rzędzie wartość temp.
I zalóżmy że wyświetla się to 20 s i pokazuje w ten sam sposób WILGOTNOSC  i tak w kółko .
Będę bardzo wdzięczny pomoc w kodzie do tego termometru. Chciałbym też porównać go tym który jest teraz u mnie.
załącze kod który używam.

Kod:
//written by Nick Koumaris

//info@educ8s.tv

//educ8s.tv


#include "DHT.h"

#include <LiquidCrystal.h>



#define DHTPIN 8 // what pin we're connected to


#define DHTTYPE DHT11


DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);

LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7);


void setup(void) {

lcd.begin(16, 2);

lcd.print("  Wczytywanie");

dht.begin();

}


void loop() {


float temperature, humidity;


humidity = dht.readHumidity();

temperature = dht.readTemperature();

delay(2000);


lcd.clear();


char tempF[6];

char humF[6];

dtostrf(temperature, 5, 1, tempF);

dtostrf(humidity, 2, 0, humF);


lcd.print("T:");

lcd.print(tempF);

lcd.print((char)223);

lcd.print("C ");

lcd.print("H: ");

lcd.print(humF);

lcd.print("%");

}
 
Odpowiedź
#2
Jeśli problem jest tego typu "nie umiem programować, napiszcie to za mnie" to jest dział zlecenia. Nie ma odpowiedniego wieku do programowania Arduino, najpierw pstro w głowie, potem praca i dzieci, potem za starzy. Albo można zacisnąć poślady i zacząć jakiś tutorial, odtwarzać programy na własnym Arduino, przepisywać kod, potem palce same znajdują polecenia na klawiaturze, uczyć się składni i zacząć kojarzyć co do czego jest w tym kodzie. Kursów pełno w necie, np. tu kurs. 
W przykładzie z millis(), przykładowy szkic "BlinkWithoutDelay" jest zmiana stanu led co 1s, można zamiast tego wstawić tam zmienną++, jak wzrośnie do 20 wyświetl jeden ekran i wyzeruj zmienną, potem wyświetl kolejny ekran.
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości