• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przegrzewające się arduino
Mam następujący problem z arduino uno r3. Po podłączenia do mostka h (l293d) 12 volt przez VIN z arduino grzeją się złącza zasilania 12 Volt i usb na płytce arduino. Po podłączeniu arduino reaguje, da się wgrać kod i komunikuje się z komputerem ale złącza zasilania grzeją się nadal. dzieje się tak gdy podłącze kabel usb lub 12 Volt przez dedykowane gniazdo na 12 volt. Poprzednio miałem podłączone oddzielnie 12 Volt do mostka H i 9 Volt do arduino i nic się nie zepsuło. Teraz miałem podłączone 12 Volt do arduino i przez gniazdo VIN do mostka H. Podczas wystąpienia usterki nie było sytuacji żebym przez pomyłke podłączył naraz kabel usb i 12 Volt. Z tego co mi się wydaje to jeżeli arduino reaguje to mógł się zewrzeć regulator napięcia 5 Volt lub jakiś kondensator.  Proszę o poradę w celu nie uszkodzenia większej ilości komponentów. Podczas usterki zauważyłem jeszcze to że silniki kręciły się z różną prędkością pomimo ustawionej tej samej na obu.
Rozważam odlutowanie regulatora 5v i jeżeli to pomoże to zasilanie logiki arduino zrobić przez kabel usb przerobiony tylko w tym celu.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
przegrzewające się arduino - przez arduino 675 - 08-10-2024, 16:12
RE: przegrzewające się arduino - przez kaczakat - 09-10-2024, 08:56
RE: przegrzewające się arduino - przez arduino 675 - 12-10-2024, 18:17
RE: przegrzewające się arduino - przez kaczakat - 12-10-2024, 19:55

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości