Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Mam następujący problem z arduino uno r3. Po podłączenia do mostka h (l293d) 12 volt przez VIN z arduino grzeją się złącza zasilania 12 Volt i usb na płytce arduino. Po podłączeniu arduino reaguje, da się wgrać kod i komunikuje się z komputerem ale złącza zasilania grzeją się nadal. dzieje się tak gdy podłącze kabel usb lub 12 Volt przez dedykowane gniazdo na 12 volt. Poprzednio miałem podłączone oddzielnie 12 Volt do mostka H i 9 Volt do arduino i nic się nie zepsuło. Teraz miałem podłączone 12 Volt do arduino i przez gniazdo VIN do mostka H. Podczas wystąpienia usterki nie było sytuacji żebym przez pomyłke podłączył naraz kabel usb i 12 Volt. Z tego co mi się wydaje to jeżeli arduino reaguje to mógł się zewrzeć regulator napięcia 5 Volt lub jakiś kondensator. Proszę o poradę w celu nie uszkodzenia większej ilości komponentów. Podczas usterki zauważyłem jeszcze to że silniki kręciły się z różną prędkością pomimo ustawionej tej samej na obu.
Rozważam odlutowanie regulatora 5v i jeżeli to pomoże to zasilanie logiki arduino zrobić przez kabel usb przerobiony tylko w tym celu.
Liczba postów: 2,409
Liczba wątków: 0
Reputacja:
244
12V nie jest zalecane do zasilania Arduino, ale nic nie powinno się uszkodzić, jeśli nie przesadzisz. Silniki i Arduino lepiej zasilać z różnych źródeł, do analizy co się uszkodziło są potrzebne jakieś narzędzia warsztatu elektronika. Poza tym to normalne, że stabilizatory się grzeją, te liniowe cały nadmiar napięcia zamieniają na ciepło, przykładowo jak masz zasilacz 7V to 2V x 50mA daje 0.1W na ciepło, przy 500mA i 7V to jest 1W na ciepło, przy 12V i 500mA to 3.5W na ciepło (cały nadmiar powyżej 5V x prąd) - tego stabilizator może już nie przeżyć. Nie wiem co tam robisz z tym mostkiem H, jakby to był zwykły silnik DC to pewnie nie będzie problemu w trybie ON/OFF, jak zaczynasz robić PWM, to mosfety przy szybkim przełączaniu potrzebują dużo energii na swoją pracę, zasilasz to z 5V Arduino - to może zbliżyłeś się do 500mA z wejścia 5V Arduino. Kolejna rzecz to silnik pobiera energię jak się rozpędza, oddaje gdy hamuje, to może powodować zakłócenia zasilania, piki napięcia, dlatego lepiej nie łączyć, choć logika musi mieć jakieś wspólny punkt odniesienia by pracować, można się odizolować optycznie.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dziękuje za odpowiedź. Płytka działa. Projekt do którego potrzebowałem silników to pojazd omijający przeszkody. Problem jaki mi jeszcze został do rozwiązania to sposób w jaki ten pojazd miałby się poruszać. Biorąc inspiracje z gotowych projektów gdzie skręca się dwoma silnikami u mnie to nie działa bo używałem starych silniczków od lego technic. Pojazd zamiast jechać prosto sam trochę skręca bo silniczki kręcą się z różną prędkością. Sprawdziłem to na kilka sposobów i wiem że silniczki się nie nadają do takiego użycia. Dzieje się tak jak prędkość jest ustawiona ta sama na obu i jak po prostu podłącze na sztywno do baterii. Niby mógłbym pobawić się ustawieniem prędkości silniczków ale troche czasu by to zajęło i dokładność w poruszaniu się takiego pojazdu byłaby niewystarczająca. Myślałem żeby zrobić to jak w samochodzie czyli przednie koła skręt na serwo a tylne napęd. Poprosiłbym wskazówki jak prawidłowo dodać serwo do takiego projektu żeby to działało. Chodzi mi o prawidłowy kod. Do wykrywania przeszkód używam czujnika HC-SR04.
Liczba postów: 2,409
Liczba wątków: 0
Reputacja:
244
Użyj sterownika do silników DC, są za dyche takie 2A L298N, wystawiasz sygnał PWM i sterujesz prędkością kół, pomiędzy decyzją, że dajesz 50% wypełnienia a wystawieniem sygnału na pin przeliczasz dla danego silnika x 0.95 i masz to rozwiązane. Jak niby serwo rozwiąże ten problem, będziesz jechał ciągle na skręconych kołach by jechać prosto?
Natomiast serwo do kierowania może być, ale tu nie ma co tłumaczyć, masz przykład w Arduino, to linijka konfiguracji i linia do wykonania kodu, natomiast ciekawsza część to jak i kiedy ją wywołać w swoim kodzie, bo jak programujesz z delay to daleko nie zajedziesz, typowa obsługa czujnik odległości też nie pomaga bo blokuje loop.