• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VU metr na ATTiny85, dziwne zachowanie ADC.
W wolnej chwili sprawdzę jak to się zachowuje, bo kojarzę że już kiedyś się na ten problem naciąłem.

Lutowanie SMD to żaden problem, ja ze 30 lat trzymam lutownicę w ręku. Smile Dla mnie do lutowania to wszystko jedno czy będzie obudowa DIL, SO, TQFP czy MLF. Problemem jest wykonanie dwustronnej PCB w warunkach domowych, oczywiście to nie jest niemożliwe bo już raz robiłem ale właśnie dlatego że robiłem to drugi raz nie mam ochoty. W Chinach zamawiać póki co nie chcę, bo nie wiem czy zrobię kiedykolwiek więcej niż 2 sztuki tego urządzenia.
Na jednostronnej płytce będzie ciężko, bo taki Mega88 zajmuje jakieś 30% powierzchni PCB, Ponadto tutaj potrzeba pracy uC z taktowaniem 16MHz, Mega88 czy inne z tej rodziny tego nie umieją na wewnętrznym taktowaniu. Trzeba więc dodać kwarc albo generator który zajmie kolejną przestrzeń. Tiny85 ma PLL i dzięki temu osiąga 16MHz z wewnętrznego oscylatora.

Tiny85 to wręcz idealny uC do tego zadania, tylko faktycznie chyba lepiej byłoby przepisać kod na klasyczne C. Może kiedyś podejmę próbę, choć obawiam się że jestem na to za cienki.

Póki co muszę trochę popracować nad tą regulacją kontrastu, bo wykonywanie tego na przemian z normalną pętlą powoduje widoczne spowolnienie działania programu.
Muszę pomyśleć gdzie to wkleić aby zminimalizować problem, albo zrezygnować z możliwości bieżącej regulacji (która w sumie i tak jest zbędna bo ustawia się to raz) na rzecz dobranego dzielnika napięcia i sprawdzania jego stanu tylko po resecie. Nie chcę tego robić na stałe w kodzie, chcę mieć możliwość zmiany kontrastu bez używania programatora.

Odpowiedź

Wiadomości w tym wątku
RE: VU metr na ATTiny85, dziwne zachowanie ADC. - przez Artur K. - 25-01-2025, 10:47

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości