• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Waga gsm
Cześć wszystkim
Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o elektronikę/automatykę 20lat temu na studiach napisałem kilka banalnych programów w C++ typu policz funkcje kwadratową itd.  Głupi nie jestem i mam trochę zapału oraz wiedzy technicznej. 
Chciałbym zacząć bawić się automatyką) elektroniką/ robotyką poczytałem wczoraj wstępnie o Arduino /Rosberry o ESP32... Najbardziej przyjazne dla mnie wydaje się Arduino.

Moje pytanie (pierwszy projekt) 
Czy na Arduino da się zrobić wagę z modułem GSM czy potrzebne do tego będzie Rossbery? 
Wstępnie chciałem stosować tensometry 4szt mostek wheathstona moduł moduł hx107 oraz moduł SIM900A i zacząć zabawę...
Jednak z tego co czytam mikrokontroler obsługuje jedno zadanie do bardziej skomplikowanych aplikacji jest Rosberry na Linux (komputer) do się to zrobić na Arduino ? Czy od razu bawić się w Rossbery?
Waga ma mieć prostą funkcjonalnie raz na dobę/ co godzinę (obojętne jak napiszę program) ma wysłać SMS na mój telefon z aktualną waga położonego przedmiotu. 
Nie oczekuje na razie żadnej podpowiedzi jak to zrobić - powalczę sam... Chodzi mi tylko o odpowiedź czy ma sens kupować Arduino pod ten projekt, czy lepiej (niestety drożej) od razu iść w Rossbery? 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Odpowiedź
Da się zrobić, komputer PC też obsługuje 1 zadanie, tylko system operacyjny pilnuje by zasoby były rozdzielane na wiele uruchomianych programów. W Arduino sam musisz to ogarnąć w taki sposób, by to dla użytkownika wyglądało jak program wielozadaniowy, choć w danym cyknięciu zegara wykonuje jedną instrukcję.
Robisz kurs Arduino, migasz led, potem kolejne coraz bardziej złożone zadania i uczysz się jak to robić, by jedno zadanie nie zatrzymywało działania programu w oczekiwaniu na jakiś efekt.
Jest kurs na portalu Forbot, polecam.
Miło być decenianym https://buycoffee.to/kaczakat

Odpowiedź

Skocz do:

Przeglądający: 1 gości