• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyświetlacz OLED - błąd z wyświetlaniem znaku
#1
Witam 

Napisałem program który działa tak jak trzeba, teraz chciałbym go "uszlachetnić" Smile. Mianowicie próbuje wyświetlić znak " ° " aby wyglądało to tak: °C. Niestety jak dodaje ten znak do wyświetlenia pojawia się na wyświetlaczu --- A°C ---. Co muszę zrobić aby wyświetliło się poprawnie °C?    


Kod:
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include "U8glib.h"


U8GLIB_SH1106_128X64 u8g(U8G_I2C_OPT_DEV_0|U8G_I2C_OPT_FAST);  // Dev 0, Fast I2C / TWI


OneWire oneWire(2); //Podłączenie do pin2
DallasTemperature sensors(&oneWire); //Przekazania informacji do biblioteki

DeviceAddress tempBojler = { 0x28, 0xE1, 0x3A, 0x81, 0xE3, 0x63, 0x3C, 0x5E };
DeviceAddress tempPompka = { 0x28, 0x3A, 0xAB, 0x11, 0x00, 0x00, 0x00, 0xC8 };


const int pompka = 4;
int tempB = 0;
int tempP = 0;
bool wlPompke = LOW;
unsigned long aktualnyCzas = 0;
unsigned long czasPracy = 0;
unsigned long czasPrzerwy = 0;


void setup(void) {
  pinMode(pompka, OUTPUT);
  digitalWrite(pompka, LOW);
  Serial.begin(9600);
  sensors.begin(); //Inicjalizacja czujnikow
 
}

void loop(void) {

  sensors.requestTemperatures();                              //Pobranie temperatury czujnika
  int tempB = (sensors.getTempC(tempBojler));
  int tempP = (sensors.getTempC(tempPompka));
 
Odpowiedź
#2
Pokazujesz w postach jakiś kod luźno związany z opisywanym problemem, nie widać tu żadnej próby definicji swojego znaku ani linii z której mogłoby się pojawić na ekranie °C czy --- A°C ---
 
Odpowiedź
#3
https://forum.arduino.cc/t/solved-how-to...i/438685/5
 
Odpowiedź
#4
muszę zgłębić temat bo u mnie też wyskoczył jakiś error i nie wiem do końca jak sobie z tym poradzić, dotychczasowe metody zawodzą
 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości