11-07-2018, 01:56
Witam,
Skleciłem prosty układ z 2 diodami i kontaktronem. Przy zwarciu kontaktrona świeci się czerwona dioda, natomiast po rozwarciu gaśnie i zapala się zielona. Podpiąłem SIM800L v2 i chciałbym aby przy rozwarciu moduł wykonywał połączenie na mój numer. Po dodaniu opcji dzwonienia (nie wiem czy poprawnej) nic się nie dzieje a diody zaczynają świrować:
Mój obecny kod wygląda tak i chciałbym do niego dodać wykonywanie połączenia:
Moduł SIM800L poprawnie wysyła mi SMS kiedy wgram "gotowca", który wysyła wiadomość przy starcie. Zakładam więc, że jest poprawnie podłączony. Czy może mi ktoś pomóc i dodać do obecnego kodu funkcję wykonywania połączenia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Skleciłem prosty układ z 2 diodami i kontaktronem. Przy zwarciu kontaktrona świeci się czerwona dioda, natomiast po rozwarciu gaśnie i zapala się zielona. Podpiąłem SIM800L v2 i chciałbym aby przy rozwarciu moduł wykonywał połączenie na mój numer. Po dodaniu opcji dzwonienia (nie wiem czy poprawnej) nic się nie dzieje a diody zaczynają świrować:
Kod:
}
void loop(){
Serial.println("AT");
delay(500);
Serial.print("ATD");
Serial.println("99XXXXXXX8;");
delay(20000);
Serial.println("ATH");Mój obecny kod wygląda tak i chciałbym do niego dodać wykonywanie połączenia:
Kod:
#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial gsm800(11,12);
void setup()
{
pinMode(2, INPUT_PULLUP);
pinMode(3, OUTPUT);
pinMode(4, OUTPUT);
digitalWrite(3,LOW);
digitalWrite(4,LOW);
Serial.begin(9600);
}
void loop()
{
if (digitalRead(2)==LOW)
{
digitalWrite(4,HIGH);
digitalWrite(3,LOW);
}
else
{
digitalWrite(4,LOW);
digitalWrite(3,HIGH);
}
}Moduł SIM800L poprawnie wysyła mi SMS kiedy wgram "gotowca", który wysyła wiadomość przy starcie. Zakładam więc, że jest poprawnie podłączony. Czy może mi ktoś pomóc i dodać do obecnego kodu funkcję wykonywania połączenia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jeśli ciężko zrobić aby tylko przy zielonej diodzie (tzn. zerwany obwód kontaktronu) było wykonywane połączenie to urządzało by mnie również wykonywanie połączenia (raz) przy każdej zmianie stanu gdzie podłączony jest kontaktron (D2).