Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam. Mam problem z wyświetlaczem. Otóż żadne teksty nie są wyświetlane na wyświetlaczu. Jet widoczny tylko ciąg prostokątów. Próbowałem to rozgryźć sam, ale meczę się już z tym od tygodnia i nie mogę znaleźć przyczyny. Połączenia są wykonane poprawnie tak jak na stronie arduino. Co ciekawe również tekst nie jest przesyłany poprzez konwerter IC2. Proszę o pomoc. Co może iść nie tak. Pracuje na Arduino Uno R3 klonie.
Reputacja:
0
08-05-2020, 15:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020, 15:47 przez damian4060.)
Wszystko co opisałeś zrobiłem wcześniej. I nic tak jakby to płytka nie wysyłała tekstu. Operacje włącz/wyłącz wyświetlacz działały. I tak jakby załączał się od nowa przy wgrywaniu kodu, ale nie wyświetla nic prócz prostokątów. Korzystałem także z tej strony ucząc się, i właśnie robiąc wszystko krok po kroku nie zadziałało
Liczba postów: 356
Liczba wątków: 5
Reputacja:
28
08-05-2020, 15:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020, 15:52 przez Agregacik.)
Czy regulacja kontrastu działa, czyli czy da się ustawić tak (przy załączonym tylko +-) kontrast, aby były widoczne prostokąty tylko w pierwszym wierszu.
Reputacja:
0
Regulacja działa na maksa pokazuje 2 wiersze prostokoątów
Liczba postów: 2,163
Liczba wątków: 0
Reputacja:
218
Nawet trwałe połączenie lutowanie, ale wykonane niedbale może być powodem nieprawidłowego działania. Był tu w przeciągu miesiąca taki temat. Trzeba używać topnika, odpowiedniej temeratury, dobre luty to nie kulka przylepiona z jednej strony, pin ma być zalany naokoło, powierzchnia wklęsła i błyszcząca, grzanie krótkie i pewne. Pokaż fotki co tam napichciłeś.
Jak to połączyłeś na kabelki to tym bardziej, czasami wystarcza jeden uszkodzony. Trzeba wszystkie rozpiąć, schować do pudła obok i użyć całego innego zestawu.
Jak wszystko zawodzi to bierzesz inne UNO, potem inny LCD. No niestety jak masz po 1 szt. to kłopot.
Lepszym narzędziem jest tu jakiś analizator logiczny SALEAE za parę dyszek w klonie na Allegro. Podłączasz pod wszystkie piny, resetujesz Arduino, włączasz nagrywanie stanów przez 30s i patrzysz co dociera na piny LCD.