• Witaj na Forum Arduino Polska! Zapraszamy do rejestracji!
  • Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat hardware / software.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ESP8266 odczyt bufora serial.
#1
Czy jest możliwość odczytu bufora pamięci portu bez usuwania w nim danych? funkcja serial.peek() odczytuje jeden bajt a ja potrzebuje odczytać 8 bajtów.  Lub czy jest możliwość odczytania i zapisania z powrotem.

Na ESP jest mały program i dodatkowo chce wysyłać dane odbierane UTAR przez Wifi UDP i mam konflikt jedno czyści dane dla drugiego.
 
Odpowiedź
#2
Jak jedno czysci drugie?
Pokaz kod..bo wydaje mi sie ze cos mieszasz w zeznaniach..
Odczytac mozesz wszystko,zapamietac tez, ale z twojego pytania wynika ze cos zle rozumiesz jak to dziala,albo masz jakis kod i nie do konca wiesz co robi..

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 
Odpowiedź
#3
Bufor raczej jest czyszczony automatycznie bo inaczej by go brakło. Dane może i tam są jeszcze dopóki nie zostaną nadpisane nowymi, ale wskaźniki (głowa i ogon węża) zostają automatycznie przesunięte tak by zwalniać miejsce po odczytanych danych. Po prostu przepisuj do swojego bufora i potem korzystaj ze swojego jak chcesz.
 
Odpowiedź
#4
Dlaczego kodów nie mogę wrzucić?
[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do /newreply.php?tid=2705&processed=1 na tym serwerze.

You don't have permission to access /newreply.php?tid=2705&processed=1


Myślę czy nie prościej by było postawić software serial i połączyć je równolegle wtedy miał bym dwa porty i to samo by miały wykorzystał bym tylko RX. Ale ponoć taki port obciąża bardzo mikrokontroler.

Bo przerobić biblioteki ITEADLIB_Arduino_Nextion żeby korzystało z mojego bufora portu szeregowego będzie chyba ciężko.
 
Odpowiedź
#5
Soft serial to nieporozumienie, użyj uC z większą ilością UART.
Skoro jednak chcesz aby "dwa programy" czy tały z jednego UART,zrób jak napisał @kaczakat.
Kod wklej jak zwykły tekst, znaczniku CODE na tym forum to nieporozumienie.
- Kod z Delay i/lub bez WDT (WDG) to nie kod, to DEMO!
- Wielowątkowość to najczęściej konieczność w dobrym programie.
- Kod wymaga komentarzy!
- Nie pomagam leniwym analfabetom. Sprawdzanie pisowni jest w każdej dobrej przeglądarce WWW.


 
Odpowiedź
#6
Coś się posypało jako tekst też nie mogę wyskakuje ten sam błąd.  Jakaś ochrona czy coś??

Jak to przerobić by Nextion czytało z mojego bufora? lub tak jak wyżej.

W moim kodzie chodzi o funkcje loop.


Załączone pliki
.txt   esp8266 cod.txt (Rozmiar: 2.52 KB / Pobrań: 7)
.txt   NexConfig.h.txt (Rozmiar: 1.28 KB / Pobrań: 7)
.txt   NexHardware.cpp.txt (Rozmiar: 6.11 KB / Pobrań: 16)
.txt   NexHardware.h.txt (Rozmiar: 1.46 KB / Pobrań: 2)
 
Odpowiedź
#7
(09-12-2018, 13:59)Jarewa0606 napisał(a): Coś się posypało jako tekst też nie mogę wyskakuje ten sam błąd.  Jakaś ochrona czy coś??
Na tym forum "to norma".

(09-12-2018, 13:59)Jarewa0606 napisał(a): Jak to przerobić by Nextion czytało z mojego bufora? lub tak jak wyżej.
Nextion ? Dużo lepszy i tańszy jest wyświetlacz ze sterownikiem FT8xx.

(09-12-2018, 13:59)Jarewa0606 napisał(a): W moim kodzie chodzi o funkcje loop.

Od "nadmiaru" komentarzy głowa mnie rozbolała. Po prostu nie chce mi się przez godzinę dochodzić co do czego. Skomentuj kod jak należy to go przeanalizuję.
- Kod z Delay i/lub bez WDT (WDG) to nie kod, to DEMO!
- Wielowątkowość to najczęściej konieczność w dobrym programie.
- Kod wymaga komentarzy!
- Nie pomagam leniwym analfabetom. Sprawdzanie pisowni jest w każdej dobrej przeglądarce WWW.


 
Odpowiedź
#8
W oryginalnych bibliotekach do UART nie da się odczytywać bez "kasowania". Po prostu by był porządek są dwa wskaźniki (indeksy tablicy) w buforze i po odczytaniu znaku jeden przesuwa się za odczytany, a po zapisaniu drugi przesuwa się na wolny byte do zapisu (komórkę w buforze). Peek odczytuje tylko spod indeksu ogona. Musiałbyś zaingerować w te biblioteki lub w biblioteki wyświetlacza, informacja o lokalizacji bufora w pamięci i wartości indeksów są dostępne tylko dla funkcji z biblioteki. Jak ESP nie ma za wiele do roboty to można też użyć softowego uarta lub zmienić płytkę na ESP32.
 
Odpowiedź
#9
A da się zmusić bibliteki nextion by korzystały z mojego bifora serial ?? w NexConfig jest " #define nexSerial Serial"





poprawiłem komentarze


Załączone pliki
.txt   esp8266 cod.txt (Rozmiar: 3.76 KB / Pobrań: 3)
 
Odpowiedź
#10
(09-12-2018, 19:44)Jarewa0606 napisał(a): A da się zmusić bibliteki nextion by korzystały z mojego bifora serial ??
Da, pytanie czy potrafisz?


Takk się zastanawiam, co budujesz? Jak to ma działać? Czy te kombinacje z serial sa niezbędne?
- Kod z Delay i/lub bez WDT (WDG) to nie kod, to DEMO!
- Wielowątkowość to najczęściej konieczność w dobrym programie.
- Kod wymaga komentarzy!
- Nie pomagam leniwym analfabetom. Sprawdzanie pisowni jest w każdej dobrej przeglądarce WWW.


 
Odpowiedź
  


Skocz do:


Przeglądający: 1 gości